Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
ŁASUCHOWO - CZYLI PRZEPISY NA PYSZNOŚCI - SŁODKIE ORZESZKI
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 10, 11, 12  Następny
 
Odpowiedz do tematu    Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna » RÓŻNE RÓŻNOŚCI Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
ŁASUCHOWO - CZYLI PRZEPISY NA PYSZNOŚCI - SŁODKIE ORZESZKI
Autor Wiadomość
Jola123
Legendarny Kociarz



Dołączył: 05 Lip 2011
Posty: 5907
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ełk

Post
KMT napisał:
A więc ujawniam mój przepis na

"Parówki w cieście ziemniaczanym"


Robiłam je, są przepyszne, całej rodzince bardzo smakowały Wesoly

Dziękuję, Kasiu, za przepis Wesoly
Sob 17:12, 15 Lis 2014 Zobacz profil autora
KMT
Pasjonat



Dołączył: 07 Cze 2014
Posty: 746
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Szczecin

Post
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na Naleśniki z farszem mięsno-szpinakowym, mozzarellą i sosem beszamelowym

Naleśniki te (w trochę zmienionej wersji - bo ja wszystko udoskonalam po swojemu) były przełomem w moim życiu Little thongue man Odkąd ich spróbowałam - UWIELBIAM SZPINAK Wesoly

Składniki:

- naleśniki (chyba nie muszę podawać przepisu? Mruga ) około 9 sztuk
- szpinak mrożony - 450g
- mięso mielone - 450g (ja dałam mięso z łopatki wieprzowej)
- czosnek - duuużo czosnku - dałam ponad pół główki
- cebula - 1 duża
- mozzarella - 2 kule w zalewie
- sól, pieprz
- 1 jajko
- ok 50 ml śmietanki 30%

Sos beszamelowy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa - po szczypcie

- masło do podsmażenia naleśników


Przygotowanie farszu:

Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju, pod koniec dodać czosnek. Smażyć chwilę i wrzucić mięso. Gdy mięso będzie już usmażone - dodać szpinak. Doprawić solą i pieprzem i dusić do odparowania wody.
Roztrzepać jajko ze śmietanką i wlać do szpinaku z mięsem. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę całość podgrzewać.

Zawijanie naleśników:

Farsz wyłożyć na połowę naleśnika i ułożyć mozzarellę pokrojoną w plasterki.

o tak:


Złożyć następująco :



Przygotować sos beszamelowy:
Do rondelka dodać masło, rozpuścić. Następnie wsypać mąkę, całość wymieszać. Dodawać powoli mleko cały czas mieszając gotować na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Jeżeli sos jest zbyt gęsty - dodać jeszcze mleka.

Naleśniki podsmażyć na maśle, polać sosem beszamelowym i gotowe Wesoly

PYYYYCHA!


Ostatnio zmieniony przez KMT dnia Pon 17:13, 17 Lis 2014, w całości zmieniany 1 raz
Pon 17:12, 17 Lis 2014 Zobacz profil autora
Felicita
Ekspert



Dołączył: 08 Cze 2014
Posty: 4563
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Sosnowiec

Post
TŻ dzisiaj zrobił obiad dla nas i dla moich rodziców, więc wypróbowaliśmy przepis na powyższe naleśniki i naprawdę są super! Zmodyfikował jedynie trochę, to znaczy nie obsmażał, tylko ułożył je w naczyniu do zapiekania, zalał beszamelem i zapiekł.
Sob 15:51, 29 Lis 2014 Zobacz profil autora
KMT
Pasjonat



Dołączył: 07 Cze 2014
Posty: 746
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Szczecin

Post
bardzo sie cieszymy ze kasiowe przepisy wam pasuja:) chcecie wiecej?Wesoly
Sob 16:17, 29 Lis 2014 Zobacz profil autora
Felicita
Ekspert



Dołączył: 08 Cze 2014
Posty: 4563
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Sosnowiec

Post
Pewnie!
A najlepiej byłoby Kasię sklonować i przywieźć do siebie Mruga
Sob 16:24, 29 Lis 2014 Zobacz profil autora
Dima
Doświadczony



Dołączył: 02 Paź 2014
Posty: 1070
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk

Post
Tak ,ja też proszę o taką Kasię pod choinkę Wesoly
Sob 18:55, 29 Lis 2014 Zobacz profil autora
Iga123ana
Ekspert



Dołączył: 27 Wrz 2013
Posty: 2237
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Pytanie mam : jakiś przepis na pierniczki? Wiem że niby ciasto powinno juz dawno się zrobić, ale może macie jakieś takie które można zrobić na 3 tyg przed świetami?:-)
Sob 19:20, 29 Lis 2014 Zobacz profil autora
Mgławica
Legendarny Kociarz



Dołączył: 08 Gru 2010
Posty: 5721
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Biała Podlaska

Post
ja polecam wszystkie pierniczki z tego bloga - [link widoczny dla zalogowanych] sprawdziłam w tamtym roku prawie wszystkie przepisy i w tym roku też planuję Wesoly

szczególnie polecam przepis Pierniczki (przepis II)


Ostatnio zmieniony przez Mgławica dnia Sob 20:25, 29 Lis 2014, w całości zmieniany 1 raz
Sob 20:21, 29 Lis 2014 Zobacz profil autora
Iga123ana
Ekspert



Dołączył: 27 Wrz 2013
Posty: 2237
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
O super:-) dzięki Mgławica na pewno coś wybiorę, mam chęć się troszkę pomęczyc i zrobić:-)
Sob 20:52, 29 Lis 2014 Zobacz profil autora
KMT
Pasjonat



Dołączył: 07 Cze 2014
Posty: 746
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Szczecin

Post
Dzisiaj upiekłam keks z tej strony: [link widoczny dla zalogowanych]
Jest tak pyszny, że muszę się powstrzymywać żeby nie pójść ukroić kawałka Wesoly

Oczywiście pięteczkę musiałam odkroić żeby spróbować! Wesoly Nie podam czegoś czego nie jadłam! A chyba jeszcze raz muszę pójść spróbować bo nie poczułam smaku Takie wiecie, wmawianie sobie, że nie jem tylko próbuję

Przepis wygląda tak:
Składniki:
Ciasto:
500g mąki + 1 łyżka
250g masła
200g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1/4 szklanki mleka
50ml rumu
100g rodzynek
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub smażonej (możemy dodać 50g pomarańczowej i 50g cytrynowej)
200g dowolnych bakalii (dodałam suszoną żurawinę, śliwki, kandyzowaną papaję, daktyle)
Dodatkowo:
150g białej czekolady
5 łyżek mleka
100g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek (mieszanka keksowa lub inne bakalie)

Ja nie dałam ani rumu ani aromatu śmietankowego.

1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

3. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut).

4. Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku (obroty miksera zmienić na najniższe), po każdym dodaniu dobrze wymieszać.

5. Do masy dodać aromat, 1/3 mąki i krótko wymieszać.
Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki.
Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki.

6. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 35x12cm i piekłam w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 70-75 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.

Polewa:
7. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli masa zrobi się gęsta, dodać jeszcze mleka i postawić na chwilę na ogień, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa (czekolada w końcu rozpuści się w mleku). Gotową polewą dekorujemy keks i posypujemy kandyzowanymi owocami.

Z bakalii dodałam mieszankę keksową, śliwki suszone, orzechy i rodzynki Wesoly

PYSZNOŚCI!!!!!!!!!!!!!!!!!


Ostatnio zmieniony przez KMT dnia Wto 19:02, 23 Gru 2014, w całości zmieniany 2 razy
Wto 19:00, 23 Gru 2014 Zobacz profil autora
beab
Pasjonat



Dołączył: 12 Lut 2014
Posty: 922
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Przepis dostałam od córki Wesoly

Roladki schabowe nadziewane - schab faszerowany pastą z suszonych pomidorów oraz wedzonym serem Wesoly
-4 plastry schabu
-4 łyżki pasty z suszonych pomidorów
-10 pieczarek
-papryka czerwona
-4 paluchy sera wedzonego
-4 łyżki mąki
-1 opak. mrożonych warzyw na patelnię
sól , pieprz
nić spożywcza

Przygotowanie :
Schab oprószamy solą i pieprzem , rozbijamy na cieniutkie kotlety . Smarujemy każdy pastą z suszonych pomidorów . Pieczarki kroimy w talarki i delikatnie podduszamy Wesoly
Układamy je na każdym kotleciku a nastepnie na jednym boku kładziemy pasek papryki oraz paluch serowy.
Zawijamy boki do srodka a następnie zwijamy na kształt roladki. Oplatamy nicią i mocno wiążemy.
Każda roladkę obtaczamy w mące i obsmażamy bez dodatku tłuszczu na rozgrzanej głebokiej patelni . Obsmażone podlewamy wodą i dusimy bez przykrycia ok 40 min. obracając co jakiś czas. Jesli potrzeba dolewamy odrobinę wody.
Do roladek wsypujemy mrożone warzywka i dusimy ok 15 min. do momentu aż woda całkowicie odparuje . Można delikatnie posolić Wesoly

W najbliższym czasie wypróbuję Wesoly
Czw 8:42, 05 Mar 2015 Zobacz profil autora
kociamama
Legendarny Kociarz



Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 15121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bydgoszcz

Post


Beatko, mniam. Little thongue man

Już czuję ten smak. Ja mięsożerna jestem, więc na pewno wypróbuję przepis.
Pią 23:09, 06 Mar 2015 Zobacz profil autora
kamisia
Legendarny Kociarz



Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Może ktoś zapoda jakiś przepis na coś smacznego i szybkiego ...na te upalne dni
Pią 9:29, 07 Sie 2015 Zobacz profil autora
Mgławica
Legendarny Kociarz



Dołączył: 08 Gru 2010
Posty: 5721
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Biała Podlaska

Post
w takie dni to ja robię na obiad coś "ala" sałatka grecka tylko wzbogacam ja grilowanym kurczakiem i podaję z grzankami - pysznie, szybko i nie trzeba odpalać wszystkich palników w kuchni Wesoly
Pią 11:47, 07 Sie 2015 Zobacz profil autora
Emi
Ekspert



Dołączył: 11 Sty 2015
Posty: 2771
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Białystok

Post
Ja uwielbiam mozzarelle z awokado, pomidorem i bazylią. Idealne na takie dni.
Pią 11:57, 07 Sie 2015 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna » RÓŻNE RÓŻNOŚCI Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 10, 11, 12  Następny
Strona 7 z 12

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin