Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
ŁASUCHOWO - CZYLI PRZEPISY NA PYSZNOŚCI - SŁODKIE ORZESZKI
Idź do strony 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Następny
 
Odpowiedz do tematu    Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna » RÓŻNE RÓŻNOŚCI Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
ŁASUCHOWO - CZYLI PRZEPISY NA PYSZNOŚCI - SŁODKIE ORZESZKI
Autor Wiadomość
kociamama
Legendarny Kociarz



Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 15121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bydgoszcz

Post ŁASUCHOWO - CZYLI PRZEPISY NA PYSZNOŚCI - SŁODKIE ORZESZKI
MOJA DROŻDŻÓWKA - łatwa i pyszna.

Składniki na dużą blachę ( kuchenka 60 x 60):

- 1 op. drożdży
- 1,5 szkl. cukru + 0,5 szkl. na kruszonkę
- 4,5 szkl. mąki + 3/4 szkl. na kruszonkę
- 3 jaja + 1 żółtko
- niecałe 1/2 kostki masła + 1/4 kostki na kruszonkę

Wykonanie:
1. w kubeczku półlitrowym stawiamy drożdże do rośnięcia, dodająć łyżeczkę cukru i mąki
2. w garnuszku (ok. 2l) rozpuścić masło z cukrem i mlekiem
3. do gorącego wsypywać powoli 1szkl. mąki i dobrze rozetrzeć ( bo to drożdżówka zaparzana)
4. ten klajsterek wlewamy do makutry z resztą mąki i ucieramy chwilę
5. dodajemy jajka, znowu wyrabiamy chwilę
6. na końcu dodajemy drożdże dobrze wyrośnięte ( powinien być pełen kubas) I UCIERAMY OK. 15 MINUT ( dobrze, gdy powstają " bańki " z wrobionego powiertza)
7. jako zapach można dać cukier wanilinowy lub naturalną wanilię, ale świetny efekt da otarta skórka z cytryny.

8. stawiamy ciasto w makutrze w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Musi podwoić objętość. Czasem to trwa nawet 2 godz.
9. Przakładamy na blachę ( wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką)
10. stawiamy w ciepłym miejscu do kolejnego wyrośnięcia ( tak, żeby było wyraźnie widać, że się ruszyło ok. pół godziny)
11. posypujemy kruszonką ( wszystkie składniki szybko zagniatamy i ręką robimy
" zaciereczki" - masło musi być z lodówki !!!)

. Pieczenie:

- wstawiamy do nagrzanego do 185 stopni piekarnika
- pieczemy 25 do 30 minut

SMACZNEGO !!!


Ostatnio zmieniony przez kociamama dnia Nie 22:33, 01 Lip 2018, w całości zmieniany 4 razy
Pon 12:49, 04 Lip 2011 Zobacz profil autora
Lindusia
Ekspert



Dołączył: 12 Sty 2010
Posty: 2906
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: łódź

Post Key Lime Pie czyli tarta limonkowa ;)
To i ja zamieszczę przepis Ya winkles

TARTA LIMONKOWA

Składniki:

100g masła
225g ciastek Digestive bez czekolady

Masa cytrusowa:
4 jajka
1/2 szklanki soku z limonek (3-4 limonki)
Otarta skórka z jednej limonki
400g skondensowanego mleka słodzonego

Ciastka pokruszyć na drobną masę i połączyć z roztopionym, ostudzonym masłem. Powstałą masą wylepić formę do tarty o średnicy 26cm, podpiec przez około 5 minut w piekarniku.
Limonki sparzyć, zetrzeć z jednej skórkę i wycisnąć sok.
Mleko skondensowane przelać do średniej wielkości miski i połączyć starannie z żółtkami jaj. Białka zostawić do wykonania bezy. Na koniec do masy jajecznej dolać sok z limonek oraz otartą skórkę i mieszać aż do powstania gładkiej, jednolitej masy (poczujecie sami, jak masa się zagęszcza!). Masę wylać na ciasteczkowy spód i zapiekać 20 minut.
Białka jaj ubić na sztywną pianę, dodać cztery łyżki cukru i nadal ubijać do czasu, gdy piana będzie gładka i lśniąca. Wyciągnąć gorące ciasto z piekarnika, na wierzchu dekoracyjnie ułożyć ubitą pianę i wstawić do piekarnika jeszcze na 15 minut, do zrumienienia się bezy.
Następnie pozostawić do ostygnięcia na kilka godzin (lub nawet wstawić przed podaniem do lodówki) i podawać kompletnie wystudzone.

Piekłam w 170 stopniach

(Jeśli nie mam tyle limonek - to daję cytrynę)

Gwarantuję, że wyjdzie pyszne Mruga


Ostatnio zmieniony przez Lindusia dnia Pon 16:52, 04 Lip 2011, w całości zmieniany 1 raz
Pon 16:52, 04 Lip 2011 Zobacz profil autora
kamisia
Legendarny Kociarz



Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
MAFINKI

4 JAJKA
16 DAG CUKRU
CUKIER WANILIOWY
24 ŁYŻKI OLEJU
240ML AJERKONIAKU(ADWOKAT)
30 DAG. MĄKI tortowej
1 MALY PROSZEK DO PIECZENIA


Jajka cukier i cukier waniliowy ubić na jednolitą masę ,następnie caly czas mieszając dodajemy olej i adwokat .Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy (jak do biszkopta)

WAŻNE!!!!!

OLEJ I ADWOKAT WLEWAMY POMALUTKU COBY SIĘ NIE ZWAŻYŁO

Foremki dobrze natłuścić wysypać orzeszkami zmielonymi.
Napełniać do połowy
SMACZNEGO

Pon 19:44, 04 Lip 2011 Zobacz profil autora
kamisia
Legendarny Kociarz



Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
AUSTRIACKIE KNEDLE Z MORELĄ (można zrobić ze sliwką węgierką i wtedy będziemy mieli knedle rodzime )

PÓŁ KG TWAROGU MIELONEGO
3 SZKLANKI MĄKI
2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
2 ŁYŻKI MASŁA (MIĘKKIEGO)
1 JAJKO

SZYBKO ZAGNIATAMY CIASTO ODSTAWIAMY NA 30 MIN DO LODÓWKI PO CZYM FORMUJEMY MAŁE PLACUSZKI WŁADAMY MORELE (DO NACIĘTEJ MORELI WKŁADAM KOSTKĘ CUKRU DO ŚLIWKI DODAJĘ CUKIER WYMIESZANY Z CYNAMONEM) ZLEPIAMY NADAJEMY KSZTALT KULKI
WRZUCAMY DO WRZĄTKU OD WYPŁYNIĘCIA GOTUJĘ OK. 5-6min
knedle ze śliwką podaję ze śmietaną i cukrem natomiast te z morelą po ugotowaniu wrzucam na patelnię z uprzednio usmażoną na maselku bułkę tartą (musi to być gęste)i delikatnie obtaczam knedelkę .
taka złota knedelka wygląda super a smakuje jeszcze lepiej

Pon 19:47, 04 Lip 2011 Zobacz profil autora
kociamama
Legendarny Kociarz



Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 15121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bydgoszcz

Post


AUUUUU !!! Dostałam ślinotoku. Knedle zrobię na bank. Little thongue man Jezyk
Pon 23:47, 04 Lip 2011 Zobacz profil autora
kamisia
Legendarny Kociarz



Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Tiramisu z malinami

skladniki :

30dag malin mrożonych
1,5 op.galaretki malinowej
250ml. śmietany kremówki
200/220ml jogurtu naturalnego
200/220ml jogurtu waniliowego
500g serka mascarpone
2op. podłużnych biszkoptów(ok.300g)
2op. zagęszczacza do bitej śmietany

sposób przyrządzenia

1) przygotowujemy galaretkę na 1,5op dajemy 2 szl. wody odstawiamy do przestygnięcia
2) mikserem ubijamy śmietanę kremówkę z 2 op. zagęszczacza do bitej śmietany
3) mikserem ucieramy serek mascarpone z jogurtem naturalnym i waniliowym
4) do utartego serka dodajemy ubitą śmietanę i ostrożnie (RĘCZNIE)łączymy składniki - DZIELIMY NA 3 CZĘŚCI
5) NA DNO (średniej okrągłej lub kwadratowej) tortownicy wykładamy zamrożone maliny
6) na maliny wylewamy przestudzoną (ale płynną) galaretkę
w momencie kiedy galaretka zsiądzie się wykładamy 1 część masy
7) na masę wykładamy biszkopty
8) przykrywamy je 2 warstwą masy
9) i znowu pora na biszkopty
10) a teraz 3 warstwa masy

tak przygotowane ciacho wkładamy na noc do lodówki .Następnego dnia ostrożnie za pomocą noża odklejamy od brzegów tortownicy .Tortownicę rozpinamy ,na wierzch ciasta kładziemy talerz w rozmiarze ciasta i zgrabnym ruchem przewracamy ciasto "do góry nogami" W ten sposób warstwa malin w galaretce znajdzie się na wierzchu ciasta .

Jeszcze jedna ważna uwaga przy robieniu tego ciasta !!!

Kiedy będziecie wylewać jeszcze rzadką galaretkę na zamrożone maliny ,wlejcie na początek małą ilość to szybciutko zakrzepnie i nie wyleci bokami w przypadku tortownicy.




edit. Dokumentacja fot.

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez kamisia dnia Pon 16:49, 04 Cze 2018, w całości zmieniany 3 razy
Wto 9:13, 05 Lip 2011 Zobacz profil autora
kamisia
Legendarny Kociarz



Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
CIASTO IDIOTY

1 MAŁY KUBEK ŚMIETANY 22% (DANONA)
1 KUBEK (PO ŚMIETANIE) MĄKI TORTOWEJ
1 KUBEK CUKRU
1 KUBEK ORZECHÓW MIELONYCH
PÓŁ KUBKA OLEJU
1 MAŁY PROSZEK DO PIECZENIA
3 CAŁE JAJKA
2ŁYŻKI KAKAO

SKŁADNIKI WSYPUJEMY W TAKIEJ KOLEJNOŚCI JAK JEST NAPISANE RAZEM MIESZAMY MIKSEREM I TO WSZYSTKO - NAZWA SAMA MÓWI ZA SIEBIE
WLEWAMY DO MALEJ BLASZKI NP. KEKSOWEJ WKŁADAMY DO PIEKARNIKA PO OK. 35-40 MIN GOTOWE

Wto 9:15, 05 Lip 2011 Zobacz profil autora
Catyfun
Legendarny Kociarz



Dołączył: 10 Lis 2007
Posty: 5202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Zmień na "CIASTO MARIOLKI"


a na ile stopni????????
Wto 9:24, 05 Lip 2011 Zobacz profil autora
Agnieszka7714
Ekspert



Dołączył: 29 Lis 2010
Posty: 4570
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

Post
JEZU!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kto wymyślił taki obśliniony wątek. Czuję się jak buldog bez picia i dostałam fafli.
Wto 9:41, 05 Lip 2011 Zobacz profil autora
Tasiemka
Ekspert



Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 4183
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Swarzędz/Oslo

Post
Agnieszka7714 napisał:
JEZU!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kto wymyślił taki obśliniony wątek. Czuję się jak buldog bez picia i dostałam fafli.




hahahaha!!Aga właśnie wyobraziłam sobie Ciebie przed monitorem...i te rozmarzone oczy (ehhh zresztą wyglądam podobnie)

Najlepsze jest to że przed chwilą w innym wątku czytałam o dietach i jak walaczyć z zalegającymi kg. A tu jak rozumiem trening silnej woli????
Wto 11:07, 05 Lip 2011 Zobacz profil autora
Catyfun
Legendarny Kociarz



Dołączył: 10 Lis 2007
Posty: 5202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
A zamiast mrożonych malin mogą być świeże?
Wto 12:35, 05 Lip 2011 Zobacz profil autora
Lindusia
Ekspert



Dołączył: 12 Sty 2010
Posty: 2906
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: łódź

Post
Taaa Aga mi o diecie a ja tu przepis na knedelki widzę
Wto 12:45, 05 Lip 2011 Zobacz profil autora
Agnieszka7714
Ekspert



Dołączył: 29 Lis 2010
Posty: 4570
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

Post
Idę stąd, bo ja biedna w pracy jestem Jezyk
Wto 13:24, 05 Lip 2011 Zobacz profil autora
Catyfun
Legendarny Kociarz



Dołączył: 10 Lis 2007
Posty: 5202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Bokserzy zrzucają wagę wywołując ślinotok, więc to jest właściwy wątek dla pragnących schudnąć Wesoly
Wto 13:26, 05 Lip 2011 Zobacz profil autora
Agnieszka7714
Ekspert



Dołączył: 29 Lis 2010
Posty: 4570
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

Post
No to więcej więcej takich zdjęć. Ale będę szczupła Gwizdze.. Gwizdze.. Gwizdze..
Wto 13:27, 05 Lip 2011 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna » RÓŻNE RÓŻNOŚCI Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Następny
Strona 1 z 12

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin