Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
ŁASUCHOWO - CZYLI PRZEPISY NA PYSZNOŚCI - SŁODKIE ORZESZKI
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 10, 11, 12  Następny
 
Odpowiedz do tematu    Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna » RÓŻNE RÓŻNOŚCI Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
ŁASUCHOWO - CZYLI PRZEPISY NA PYSZNOŚCI - SŁODKIE ORZESZKI
Autor Wiadomość
Catyfun
Legendarny Kociarz



Dołączył: 10 Lis 2007
Posty: 5202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Szczupła jak szczupła, ale ważyć będziesz mniej Wesoly







Chwilowo Wesoly
Wto 13:28, 05 Lip 2011 Zobacz profil autora
Bazylia
Legendarny Kociarz



Dołączył: 17 Sie 2006
Posty: 7257
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: Szczecin

Post
No nie... takie pyszności....
Ciasta - to Mariolkowe to dla mnie - tarta - knedelki... pycha!
Zaśliniłam się jak głupia

Jeszcze chyba oddzielny temat co do win owocowych poproszę.
Kupiłam wielki gasior owoców co niemiara a ja sierota, bo jeszcze nigdy wina nie robiłam.
A wiśnie i porzeczki czekają.
Na paczce drożdży mam przepis na " matkę " , chyba dzisiaj wstawię ale co dalej ..?
Śro 11:52, 06 Lip 2011 Zobacz profil autora
Tasiemka
Ekspert



Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 4183
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Swarzędz/Oslo

Post
Bazylia napisał:
No nie... takie pyszności....
Ciasta - to Mariolkowe to dla mnie - tarta - knedelki... pycha!
Zaśliniłam się jak głupia

Jeszcze chyba oddzielny temat co do win owocowych poproszę.
Kupiłam wielki gasior owoców co niemiara a ja sierota, bo jeszcze nigdy wina nie robiłam.
A wiśnie i porzeczki czekają.
Na paczce drożdży mam przepis na " matkę " , chyba dzisiaj wstawię ale co dalej ..?


Bazylia jak masz pytania to pisz,dzwoń...co tylko chcesz . Mam w domu winiarza. Mój tż piwnicę zamienił w winnice. A robi naprawdę pyszzzzzzne wina,nalewki etc.
Zresztą też należy do tego typu for.
Śro 14:49, 06 Lip 2011 Zobacz profil autora
Agnieszka7714
Ekspert



Dołączył: 29 Lis 2010
Posty: 4570
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

Post
Tasiemka napisał:
Bazylia napisał:
No nie... takie pyszności....
Ciasta - to Mariolkowe to dla mnie - tarta - knedelki... pycha!
Zaśliniłam się jak głupia

Jeszcze chyba oddzielny temat co do win owocowych poproszę.
Kupiłam wielki gasior owoców co niemiara a ja sierota, bo jeszcze nigdy wina nie robiłam.
A wiśnie i porzeczki czekają.
Na paczce drożdży mam przepis na " matkę " , chyba dzisiaj wstawię ale co dalej ..?


Bazylia jak masz pytania to pisz,dzwoń...co tylko chcesz . Mam w domu winiarza. Mój tż piwnicę zamienił w winnice. A robi naprawdę pyszzzzzzne wina,nalewki etc.
Zresztą też należy do tego typu for.


to ja już pędzę z sałatką, a Ty schładzaj winko, tylko ja poproszę wytrawne
Śro 16:55, 06 Lip 2011 Zobacz profil autora
Tasiemka
Ekspert



Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 4183
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Swarzędz/Oslo

Post
Zapraszam Aguś Wesoly
Śro 20:35, 06 Lip 2011 Zobacz profil autora
kamisia
Legendarny Kociarz



Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Catyfun napisał:
Zmień na "CIASTO MARIOLKI"


a na ile stopni????????


170 /180

Catyfun napisał:
A zamiast mrożonych malin mogą być świeże?



Wylewając galaretkę na zamrożone malinki ta natychmiast stężeje pozwalając natychmiast nakładać następne warstwy kremu .W przypadku malinek świeżych cały proces szykowania ciacha wydłuży się .Jak dla mnie za dużo zabawy.
Śro 21:25, 06 Lip 2011 Zobacz profil autora
Agnieszka7714
Ekspert



Dołączył: 29 Lis 2010
Posty: 4570
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

Post
Oj dziewczynki, musimy się chyba spotkać na jakimś zlocie ragusiowych sympatyków.
Czw 6:53, 07 Lip 2011 Zobacz profil autora
Bazylia
Legendarny Kociarz



Dołączył: 17 Sie 2006
Posty: 7257
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: Szczecin

Post
Tasiemka napisał:
Bazylia napisał:
No nie... takie pyszności....
Ciasta - to Mariolkowe to dla mnie - tarta - knedelki... pycha!
Zaśliniłam się jak głupia

Jeszcze chyba oddzielny temat co do win owocowych poproszę.
Kupiłam wielki gasior owoców co niemiara a ja sierota, bo jeszcze nigdy wina nie robiłam.
A wiśnie i porzeczki czekają.
Na paczce drożdży mam przepis na " matkę " , chyba dzisiaj wstawię ale co dalej ..?


Bazylia jak masz pytania to pisz,dzwoń...co tylko chcesz . Mam w domu winiarza. Mój tż piwnicę zamienił w winnice. A robi naprawdę pyszzzzzzne wina,nalewki etc.
Zresztą też należy do tego typu for.


Ale masz super!
Podobno " domowy wyrób win " jest prosty, ale... chyba jednak trzeba "mieć do tego rękę"
W międzyczasie wyczytałam nieco w necie o winie porzeczkowym, zasiadam do robienia w sobotę. " Matkę" zrobię jednak dzisiaj, bo moja rodzicielka wczoraj zaplanowała mi popołudnie i wieczór niekoniecznie winiarski.
W razie czego, jeśli pozwolisz Tasiemeczko będę pytać na PW.
Winko ma byc porzeczkowe na początek.
Czw 7:47, 07 Lip 2011 Zobacz profil autora
kamisia
Legendarny Kociarz



Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
A może macie ochotę na drinka Twisted Evil


A więc do drineczków potrzebujemy z alkoholi:
Biały rum
Likier ( limestar ) o smaku ( Marakui-Mango )
Wódka
Napój najlepiej Schweppes (o smaku 4 cytrusów)
I cytrusy
pomarańcz, cytryna, limonka
Alkoholu dodajemy według uznania, kto jak mocny lubi, zalewamy to schweppsem, dodajemy 2 kostki lodu i po kawałeczku cytrusów. Słomką troszkę ugniatamy cytrusy, żeby puściły sok i możemy się alkoholizować
Większość produktów szczególnie likier dostępny jest w LIDLU
Naprawdę pyszny babski drink



Zaczerpnięte z przepisów mojej córci Ya winkles
Czw 17:30, 07 Lip 2011 Zobacz profil autora
kamisia
Legendarny Kociarz



Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Ciasto makowo-jabłkowe

[b]SKLADNIKI

puszka maku bakalland 850g ?może być inny
4 jajka
3/4 szlkanki cukru
1,5lyżki proszku do pieczenia
6 łyżek kaszy mannej
4 duże kwasne jabłka(reneta)
15dag roztopionego masła
bakalie

Do maku wsypujemy proszek do pieczenia kaszkę manną.Ucieramy żółtka z cukrem dodajemy do masy makowej ,następnie wlewamy roztopione masło i starte na dużych oczkach tarki jabłka Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka z 4 jaj.Delikatnie mieszamy .....wlewamy do natłuszczonej posypanej bułką tartą tortownicy...pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180 stopni

POLECAM !!! ciasto łatwe i szybkie
Czw 17:36, 07 Lip 2011 Zobacz profil autora
kamisia
Legendarny Kociarz



Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Ciasto z truskawkami

Skladniki

1/2 szklanki oleju
6 jaj
30 dag cukru
24 dag mąki tortowej
1 cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia(maly)

żoltka ucieramy z cukrem na kogel mogel dodajemy kolejno cukier waniliowy ,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,olej (olej wlewamy powoli)Mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy
Ostatnia czynność ..białka z 6 jaj ubijamy na sztywną pianę dodajemy do utartej masy i ostrożnie łączymy skŁadniki RĘCZNIE!!!


[link widoczny dla zalogowanych]


piekarnik 180 stopni piec ok 30 min

naturalnie po wystygnięciu układamy truskawki i zalewamy na wpół zastygłą galaretką

Czw 17:38, 07 Lip 2011 Zobacz profil autora
kamisia
Legendarny Kociarz



Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Ulubione ciasto mojej rodzinki
Czekoladowe z kremem
[link widoczny dla zalogowanych]

SKŁADNIKI NA CIASTO


5 JAJ
2 DAG CUKRU PUDRU
1 CUKIER WANILIOWY
1/8L OLEJU
1/8L WODY
20DAG MĄKI TORTOWEJ(około 2 szklanek)
1 PROSZEK DO PIECZENIA(mala porcja)
3 ŁYŻKI KAKAO[/b]

SKŁADNIKI -KREM
1 BUDYŃ WANILIOWY NIESŁODZONY
1,5 SZKLANKI MLEKA
KOSTKA MASŁA
1 ŻÓŁTKO
12DAG CUKRU PUDRU
MAŁY KIELISZEK KONIAKU LUB BRENDY

SKLADNIKI-POLEWA CZEKOLADOWA
1/2KOSTKI MASLA
4 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
2 ŁYŻKI KAKAO
1 ŁYŻKA GORĄCEJ WODY


PRZYGOTOWANIE CIASTA

5 żółtek +2 dag cukru pudru+1 mały cukier waniliowy ucieramy na jednolitą masę
pomału dodajemy 1/8l oleju i 1/8l wody....następnie dodajemy 20 dag mąki , 1 proszek do pieczenia i3 łyżki kakao
ubijamy pianę z 5 białek z 5dag cukru
DELIKATNIE RĘCZNIE łączymy białka z resztą składników

Pieczemy ok 45min (sprawdzić patyczkiem) w 180 stopni
forma o rozmiarze 25cmX35cm (może być ciut większa)


PRZYGOTOWANIE KREMU


KOSTKĘ MASŁA UCIERAMY Z ŻÓŁTKIEM I CUKREM PUDREM MAŁYMI PORCJAMI DODAJEMY UGOTOWANY I WYSTUDZONY BUDYŃ I ALKOHOL


PRZYGOTOWANIE MASY CZEKOLADOWEJ


NA MAŁYM OGNIU CAŁY CZAS MIESZAJĄC PODGRZEWAMY MASŁO Z CUKREM PUDREM KAKAO I ŁYŻKĄ GORĄCEJ WODY KIEDY MASA STANIE SIĘ JEDNOLITA GESTA I BŁYSZCZĄCA ZDEJMUJEMY Z PALNIKA CZEKAMY AŻ WYSTYGNIE
Na upieczone ostudzone ciasto wykładamy masę kremową ,na koniec masę polewamy przygotowaną polewą czekoladowa.


Ostatnio zmieniony przez kamisia dnia Pią 11:52, 22 Sty 2021, w całości zmieniany 1 raz
Czw 17:40, 07 Lip 2011 Zobacz profil autora
kamisia
Legendarny Kociarz



Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Tasiemka napisał:
Agnieszka7714 napisał:
JEZU!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kto wymyślił taki obśliniony wątek. Czuję się jak buldog bez picia i dostałam fafli.




hahahaha!!Aga właśnie wyobraziłam sobie Ciebie przed monitorem...i te rozmarzone oczy (ehhh zresztą wyglądam podobnie)

Najlepsze jest to że przed chwilą w innym wątku czytałam o dietach i jak walaczyć z zalegającymi kg. A tu jak rozumiem trening silnej woli????



Ja od pary miesięcy walczę z moimi kilogramami.Ten wątek to dla mnie prawdziwe wyzwanie. Powiem wam więcej . Ja silną wolę ćwiczę we własnej kuchni , przygotowując od czasu do czasu te pyszności -NIE KOSZTUJĄC ICH ! .To dopiero nazywa się silna wola. ( Tu czekam na pochwały )
Wyciągając te pachnące ciacha z piekarnika muszę uważać coby zbytnio ich nie zapluć .Albowiem ślina w tym czasie leci mi jak buldogowi .
Czyli według teorii Catyfun im więcej jej upuszczę tym więcej kg zgubię .Zaufam jej i spróbuję tej metody
Jutro zrobię ciacho .Jeszcze nie wiem jakie ,ale zrobię !!!! Napaaaatrzę się ! naślinię ! A później hooop na wagę !!!
Catyfun pamiętaj ! jakby co reklamacje będę kierować pod twój adres Jezyk
Czw 17:59, 07 Lip 2011 Zobacz profil autora
Catyfun
Legendarny Kociarz



Dołączył: 10 Lis 2007
Posty: 5202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Jeszcze cytrynkę dołóż Wesoly
Czw 18:44, 07 Lip 2011 Zobacz profil autora
Lindusia
Ekspert



Dołączył: 12 Sty 2010
Posty: 2906
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: łódź

Post
Aaaaa jeszcze o drineczkach tu jest .....a ja miałam taki męczący dzień a w domu nie ma nic alkoholowego oprócz likierku baileys'a
Czw 18:55, 07 Lip 2011 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna » RÓŻNE RÓŻNOŚCI Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 10, 11, 12  Następny
Strona 2 z 12

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin