Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
ŁASUCHOWO - CZYLI PRZEPISY NA PYSZNOŚCI - SŁODKIE ORZESZKI
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12
 
Odpowiedz do tematu    Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna » RÓŻNE RÓŻNOŚCI Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
ŁASUCHOWO - CZYLI PRZEPISY NA PYSZNOŚCI - SŁODKIE ORZESZKI
Autor Wiadomość
kamisia
Legendarny Kociarz



Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
BabaJago a może masz też przepis na węgierki w zalewie lekko kwaśnej (octowej)
Jadłam je całkiem niedawno i bardzo mi smakowały, mimo to, że nie był to produkt domowy (ale przyznać muszę ,że bardzo zbliżony)
Za czasów komuny takie śliweczki zawsze gościły na biesiadnych stołach.
Później poszły w zapomnienie, a teraz znowu mnie na nie naszło Rolling eyes ......tylko przepisu brak Jezyk
Wiem można w necie poszukać, ale nie ma to jak sprawdzony przepis ...więc może ktoś coś ?!
Pon 21:02, 02 Paź 2017 Zobacz profil autora
BabaJaga
Ekspert



Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 4120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: okolice Gdańska

Post
Takiej marynaty ze śliweczek nie robiłam. Nie znam też jej smaku. Ale mam w domu sporo starych książek kucharskich. Poszukam i jak coś znajdę, podeślę. Wesoly
Wto 9:19, 03 Paź 2017 Zobacz profil autora
BabaJaga
Ekspert



Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 4120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: okolice Gdańska

Post
Na prośbę kamisi podaję przepisik na śliweczki w occie wg T. Cymer "Przetwory domowe". Sama nie próbowałam, więc nie wiem, jak będą smakowały.

Marynata ze śliwek

1) 2 kg prawie dojrzałych i jędrnych śliwek o niewielkich owocach (duże się zniekształcają przy obróbce i potem nieciekawie wyglądają) po umyciu lekko ponakłuwać (aby nie pękały) i delikatnie obgotować przez 0,5-1 minuty. Odcedzić na durszlaku i napełnić nimi słoiki.

2) Przygotować zalewę. Do 1 litra wody dodać 0,5-1 szkl. octu 10% (wg smaku), 0,6-0,8 kg cukru (wg smaku), 0,15-0,3 g pieprzu czarnego w ziarnach, kilka liści laurowych, 0,15-0,3 g ziela angielskiego, 0,1-0,2 g goździków, kawałek kory cynamonowca. Całość zagotować i zebrać z wierzchu szumowiny, o ile się pojawią.

3) Śliwki w słoikach zalać wcześniej przygotowaną gorącą zalewą.

4) Pasteryzować w 90 st. przez 15 min. słoiki 0,5 litrowe, większe - 20 min.

W zaprawie kwas octowy można zastąpić kwasem cytrynowym w ilości 12-24 g, rozpuszczonym w odpowiednio 0,5-1 szkl. wody.
Śro 12:13, 04 Paź 2017 Zobacz profil autora
kamisia
Legendarny Kociarz



Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Dziękuję BabaJago
Jutro kupię śliweczki i wypróbuję przepis
Śro 20:49, 04 Paź 2017 Zobacz profil autora
kociamama
Legendarny Kociarz



Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 15121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bydgoszcz

Post CIASTECZKA - ORZESZKI


Znacie orzeszki ??? Nie, to poznajcie.

A kto pamięta, to zachęcam do pieczenia.
Sama właśnie wczoraj upiekłam porcyjkę, a jutro pewnie zrobię kremik, to wkleją fotkę gotowych, całych orzeszków.

[link widoczny dla zalogowanych]

A tak wygląda patelnia do tego pieczenia

[link widoczny dla zalogowanych]

Tu znalazłam dokładny przepis, bo nie robiłam orzeszków od wielu lat.

[link widoczny dla zalogowanych]

Smacznego wszystkim, którzy spróbują Little thongue man Little thongue man
Nie 22:32, 01 Lip 2018 Zobacz profil autora
BabaJaga
Ekspert



Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 4120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: okolice Gdańska

Post
Ha! Wygląda to bardzo smakowicie i zachęcająco Little thongue man Little thongue man Little thongue man Deser w sam raz na letnisko, ale i nie tylko... Tylko gdzie taką patelenkę zdobyć?
Pon 15:14, 02 Lip 2018 Zobacz profil autora
kamisia
Legendarny Kociarz



Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
To musi być pyszniutkie Little thongue man

BabaJaga w linku z przepisem, który podała Romeczka jest informacja, o tychże foremkach, lub takiej patelni

Tu masz patelnię, ale tania to ona nie jest.(76zł)
[link widoczny dla zalogowanych]

Może wersja silikonowa wystarczy
[link widoczny dla zalogowanych]

Względnie pojedyncze foremki- "orzeszki "
[link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez kamisia dnia Pon 21:22, 02 Lip 2018, w całości zmieniany 1 raz
Pon 21:16, 02 Lip 2018 Zobacz profil autora
kociamama
Legendarny Kociarz



Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 15121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bydgoszcz

Post


Mam tę patelenkę już pewnie ze 30 lat jest dość ciężka, ale wygodna w obsłudze.

Szczerze, to nie bardzo wiem, jak by wychodziły pojedyncze orzeszki z tego silikonu, bo ja zamykając patelnię robię same "łupinki" czyli puste w środku, takie łudeczki. A w tym silikonie, to nie bardzo wiem.

Można taką elektryczną kupić.

Znalazłam tu:

[link widoczny dla zalogowanych]

Ale też jest zwykła, taka jak moja:

[link widoczny dla zalogowanych]

Pojedyncze foremki, to już kosmos jakiś, bo chyba rok by zajęło pieczenie.
Ja taką pojedynczą porcję piekłam ok. godziny.

Dziś zrobię kremik, to fotkę wrzucę też.
Wto 9:38, 03 Lip 2018 Zobacz profil autora
BabaJaga
Ekspert



Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 4120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: okolice Gdańska

Post
Oooo!!! Ten elektryczny wykrojnik do łupinek mi się spodobał Zastanawiam się, czy można by go wykorzystać do wypieku łupinek WAFLOWYCH (czy pracowałby jak waflownica/gofrownica)? Takie wafelkowe orzeszki można by napełniać np. owocem (jagody, poziomki truskaweczki) z bitą śmietaną, z kremikiem budyniowym albo z serkiem mascarpone. Może jeszcze środek łupinki wypełnić warstewką czekolady? Hmmm...
Wto 18:41, 03 Lip 2018 Zobacz profil autora
kociamama
Legendarny Kociarz



Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 15121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bydgoszcz

Post


Oj, kusisz BaboJago, kusisz Little thongue man

Moje napełniłam tradycyjnym kremikiem z przepisu - taki z mlekiem w proszku.

Jutro cyknę foteczke, bo dziś miałam ciężki dzień i już padłam.

Swoją drogą kupić dziś zwykłe mleko w proszku, to sztuka. Rolling eyes Znalazłam wreszcie w Biedroneczce.
Wto 22:37, 03 Lip 2018 Zobacz profil autora
BabaJaga
Ekspert



Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 4120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: okolice Gdańska

Post
No i jak tam orzeszki? I gdzie są Czyżby wszystko już zostało już pochłonięte?
Czw 18:36, 05 Lip 2018 Zobacz profil autora
kociamama
Legendarny Kociarz



Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 15121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bydgoszcz

Post


O, przepraszam bardzo. Już wrzucam.

Gotowe do konsumpcji orzeszki i nie tylko. Rozpustę czas zacząć Little thongue man

[link widoczny dla zalogowanych]

Ale Danny czuwa, żeby coś jednak zostało.

[link widoczny dla zalogowanych]
Pią 19:43, 06 Lip 2018 Zobacz profil autora
BabaJaga
Ekspert



Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 4120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: okolice Gdańska

Post
Ale pięknie się wszystko prezentuje Heart Pięknie, nastrojowo i smakowicie Heart Mniam, mniam!
Pią 19:56, 06 Lip 2018 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna » RÓŻNE RÓŻNOŚCI Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12
Strona 12 z 12

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin