Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
ŁASUCHOWO - CZYLI PRZEPISY NA PYSZNOŚCI - SŁODKIE ORZESZKI
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 10, 11, 12  Następny
 
Odpowiedz do tematu    Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna » RÓŻNE RÓŻNOŚCI Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
ŁASUCHOWO - CZYLI PRZEPISY NA PYSZNOŚCI - SŁODKIE ORZESZKI
Autor Wiadomość
vivienne
Wyjadacz



Dołączył: 17 Wrz 2011
Posty: 1936
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
OLGA napisał:
O proszę, o gotowaniu wcześniej mleczka nie słyszałam. Próbowałam tą druga wersję i jest rzeczywiście przepyszna Wesoly. Ale spróbuję też tą pierwszą Wesoly


Mleczko można gotować w puszkach - muszą być koniecznie przykryte wodą. Odkąd pojawiła się w sklepach gotowa masa nie gotuję już sama puszek. U nas cena gotowej masy i mleczka słodzonego jest taka sama - jak doliczyć koszt gazu zużytego w czasie gotowania to się nie opłaca bawić Wesoly
Pon 13:57, 21 Lis 2011 Zobacz profil autora
OLGA
Pasjonat



Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 762
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Lublin

Post
A jaka to ta gotowa masa? Taka krówkowa do ciast? Bo nie wiem Mruga Ja jestem laik jeśli chodzi o wszystkie sprawy związane z kuchnią, łącznie z jej sprzątaniem, więc trzeba do mnie prostymi słowami Wesoly
Pon 14:09, 21 Lis 2011 Zobacz profil autora
kamisia
Legendarny Kociarz



Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Gotując puszkę ze skondensowanym mlekiem słodzonym otrzymasz dokładnie , to samo co jest w gotowej masie krówkowej - kajmakowej .
Pon 17:16, 21 Lis 2011 Zobacz profil autora
kamisia
Legendarny Kociarz



Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Gotowa masa jest bezpieczniejsza dla zapominalskich Ya winkles albowiem pozostawiona bez opieki gotująca się puszka po wyparowaniu wody zamienia się w prawdziwą bombę
Pon 17:19, 21 Lis 2011 Zobacz profil autora
vivienne
Wyjadacz



Dołączył: 17 Wrz 2011
Posty: 1936
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Tak właśnie, dokładnie tak jak mówisz! Wesoly
Pon 17:20, 21 Lis 2011 Zobacz profil autora
OLGA
Pasjonat



Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 762
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Lublin

Post
Mniam.. aż mi ślinka cieknie jak pomyślę o kajmaku.
Ale niestety się wczoraj zważyłam i wynik był zdecydowanie rozczarowujący, więc mogę tylko pomarzyć Mruga
Śro 11:11, 23 Lis 2011 Zobacz profil autora
kingaa
Raczkujący



Dołączył: 10 Lis 2011
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Oo, wątek dla mnie. Uwielbiam słodkości i ciągle jestem głodna
Co do przepisów ostatnio znalazłam fajny przepis na zdrową i smaczna przekąskę:
Składniki: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 szklanka ziaren słonecznika, 1 szklanka suszonych śliwek, 4 łyżki suszonej żurawiny, 20 migdałów
Wykonanie: Czekoladę rozpuścić. Do płynnej czekolady wsypać posiekane śliwki, migdały, pestki słonecznika i żurawinę. Łyżką formować niewielkie porcje mieszanki i układać na papierze pergaminowym. Odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w zamkniętym naczyniu wstawionym do lodówki.

Na razie nikt nie próbował . Chcę to zrobić dla mamy jako smakołyk na gwiazdkę
Śro 20:10, 23 Lis 2011 Zobacz profil autora
Montek
Początkujący



Dołączył: 10 Paź 2010
Posty: 60
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

Post
A ja mam taki szybki przepis na szarlotkę tzw."sypana", ulubione ciasto mojego trzylatka a ostatnio też Heidunia coś przy talerzu majstrowała.

W misce łączymy po szklance - mąki pszennej, cukru, kaszki mannej.
Dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość mieszamy.
Blachę /średnica ok.24cm/ smarujemy masłem i sypiemy 1/3 proszku, tak aby równo przykryć spód. Następnie ścieramy /na grubej tarce/ jabłka - 2 średnie sztuki - tak aby równomiernie przykryć cienką warstwą proszek. Teraz ponownie 1/3 proszku i kolejna warstwa jabłek. Na górę dajemy ostatnią 1/3 porcję proszku i pokrywamy cienkimi plasterkami masła układając jedne koło drugiego.
Pieczemy około 50 minut w 150C, aż góra będzie mieć złoto - brązowy kolor.

Najlepiej smakuje jeszcze ciepła z lodami śmietankowymi Wesoly
Śro 20:32, 23 Lis 2011 Zobacz profil autora
Krysiulk
Doświadczony



Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 1453
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Montek napisał:
A ja mam taki szybki przepis na szarlotkę tzw."sypana"


EKSTRA!! Ja jestem sierotą w kwestii pieczenia, ale to może mi się udać!! Dzięki
Śro 21:09, 23 Lis 2011 Zobacz profil autora
Kamila_K
Ambitny



Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 264
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

Post
A my uwielbiamy zdrowszą Ya winkles i szybszą wersję szarlotki, czyli jabłka z kruszonką
jabłka kroimy w duże kawałki, mieszamy z czym mamy akurat ochotę (cynamon, troszkę cukru waniliowego, koniecznie świeżo wyciśnięty sok z cytryny, ale też bakalie wszelakie, otręby owsiane, zarodki pszenne, siemię lniane, różne orzechy, migdały etc.), czasem skropimy ciut jakimś alkoholem
nakładamy do naczynia żaroodpornego i na wierzch dajemy trochę kruszonki (ostatnio zrobiliśmy jej więcej i trzymamy w zamrażalniku, zużywając po kawałku w miarę potrzeby)

PYYYYYCHA, a i mniej kaloryczne, niż tradycyjne ciasto, więc potrafimy zrobić całe naczynie takiej "szarlotki" i zjeść zamiast kolacji nasze brzuchy zachwycone, kubki smakowe również, a i waga nie protestuje

czasem można urozmaicić i np. niedawno mieszaliśmy jabłka... z gruszkami


Ostatnio zmieniony przez Kamila_K dnia Sob 21:11, 26 Lis 2011, w całości zmieniany 1 raz
Sob 21:11, 26 Lis 2011 Zobacz profil autora
biru
Pasjonat



Dołączył: 29 Sty 2012
Posty: 586
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Golkowice k / Krakowa

Post
To ja też się podzielę kilkoma godnymi polecenia przepisami. Najpierw nie na słodko:
salatka z burakow po barszczu
1. Buraki z barszczu
2. Cebula
3.czosnek
4. Kefir
5. Majonez
6. sol i piepr
7. Ser bialy
Buraczki które nam zostały z barszczu wylawiamy (bierzemy tyle ile zjemy, reszta zostanie na później). Buraki kroimy w kosteczke, do tego szatkujemy niewielka ilosc cebulki (czuc ja dosc.mocno dlatego radze kej.dodac niewiele), rozgniatamy 1 niewielki zabek czosnku, dodajemy kefir i yroche mniej majonezu (skladniki maja byc tylko zmoczone a nie plywac w sosie), solimy i pieprzymy, na koniec dodajemy plaster sera bialego pokrusxonego i zajadamy. Mozna dodac fasolke biala lub inne jarzyny z zupy ale ja wolę prosta wersje. Jemy od razu nie zostawiamy napozniej bo nie będzie takie dobre Mruga

ryz z cebula i czosnkiem
1 szklanka ryżu
2 szklanki wody
1 cebula
Czosnek 3 ząbki
Pol kostki rosolowej
Sol
Olej
Cebule szatkujemy, rozgrzewamy olej w głębokiej patelni lub rondelku, szklimy cebule i dodajemy rozgnieciony czosnek, jeśli oleju nie ma zbyt wiele wrzucamy ryz i mieszamy (ja używam zwykłego białego i czasem go przelewam woda a czasem nie). Jak ziarenka zrobią się ciepłe ( byle ich nie przyprazyc) dolewamy wodę i pol kostki rosolowej z drobiu. Mieszamy i niech sobie pyrkoli az ryz wchlonie cala wode (mozna dosolic do smaku). Zdejmujemy z gazu. Moje chłopaki uwielbiaja taki ryz,.mogą go jeść samego, z warzywami, z kurczakiem słodko kwaśnym albo z kurczakiem w cieście kokosowym. Do niego surówka z marchewki, jabłka, kapusty pekińskiej, pomarańczy i zajadac.

sos czosnkowy
Lyzka smietany
Kopiata lyzka majonezu
2 zabki czosnku male
Sol pieprz
Koperek suszony niecala lyzka
Skladniki mieszamy, super do brokulow, kurczaka w ciescie kokosowym, nuggetsow, ziemniaczkow z piekarnika, pizzy domowej.

Ze slodkich:
masa do tortow / babeczek
Kostka dobrego masla
3 jajka duze
1/3 szklanki cukru
Spirytus/wodka pol kieliszka
Dodatki:,kakao / orzechy zmielone / cytryna / w zależności od tego jaka masę chcemy zrobić, ja robiłam też z zmiksowanymi owocami ale wtedy lubi sie wazyc.
Ucieramy w makutrze maslo (szybciej mikserem). Wybieramy dwa garnki tak by mniejszy wchodzil w wiekszy ale nie dotykal jego dna. lejemy wodę do większego ale tak by nie dotykała dna mniejszego garnka który wkładamy w większy (uszy mniejszego trzymaja go na wiekszym). Włączamy gaz, do mniejszego wbijamy jajka i wrzucamy cukier. miksujemy (kiedyś robiłam to ręcznie trzepaczka, bicepsy mozna pocwiczyc). sprawdzamy czy masa sie nie przegrzewa bo zoltko sie zetnie. Ma byc ciepla ale nie parzyc. Miksujemy az się jej zrobi bardzo dużo, będzie miała biały kolor i będzie gęsta i sztywna. Wtedy wyciągamy i chłodzimy np w zimnej kapieli ciągle ubijajac. Jak już będzie wystudzona dodajemy ja porcjami do masla i tu juz recznie ukrecamy w makutrze ( porvjami bo moze sie zwarzyc). Jak jużcała pianka zniknie, dodajemy alkohol i dodatek, np kakao. Brzmi jakby było to ciężko zrobić ale jest prosta i szybka ok 30 minut i jest a smak ma o wiele lepszy niż te z budyniem lub takie maslowate.

mufinki z bananami
Jedyne jakie mi naprawdę wychodzą i smakują dziecia
Na 12sztuk
2szkl maki
3/4 szkl mleka
1/2 szkl cukru
1/3 szkl oleju
2 jajka
2 lyzki kakao
2 lyzeczki proszku do pieczenia
Szczypta.soli
2 duze banany (ja daje 3 zwykle)
Mozna dodac pokruszona czekolade / rodzynki / orzechy / kamyczki jak m&m
Do jednej miski wsypujemy skladniki suche w druguej.laczymy.mokre. Banany daje pol na pol. nagrzewamy piekarnik do 180stopni bez termoobiegu grzanie gora i dol. Wlewamy mokre do suchych i lekko laczymy , niedokladnie. Wykladamy do foremek (najlepsze silikonowe ja mam takie z tesco), nie daje papierowych foremek bo nie wychodza mi wtedy. Wkladamy so piekarnika na,kratke nie na blache na środkowy poziom. Pieczemy 25 minut wyciągamy i niech stygna. Robimy polewe: 1 łyżka: cukru, śmietany, masla, kakao; do rondla niech się rozpuści ale nie zagotuje. Moczymy każda mufinke i posypujemy wiorkami kokosowymi. Sa pyszne,Mruga
To tyle na razie Mruga
Smacznego
Nie 12:06, 01 Kwi 2012 Zobacz profil autora
kociamama
Legendarny Kociarz



Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 15121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bydgoszcz

Post SEZON JADŁUSZEK - SPADUSZEK


Uwielbiam jabłka w kazdej postaci i odmianie. Ale najwspanialej smakują te najwcześniejsze odmiany - CLOSE

Są czerwone i słodko-kwaśne . Idealne do ciasta, kompotu i na mus.

Właśnie ten mus chcę Wam polecić. Cudowny w smaku kolorze.

Wykonanie:

1) jabłka nieobierane kroimy na 4 i napełniamy duży garnek.
2) stawiamy na małym ogniu pod pokrywką
3) próżymy tak ok. godziny, aż rozgotują się na papkę - dzięki skórce ma ona cudowny różowy kolor. A jak pachnie cały dom Rolling eyes
4) uważajmy, bo pod koniec gęsta masa robi "plum" i może nas oparzyć !!!
5) leciutko przestudzoną masę jabłkową przecieramy przez metalowe sito



6) do przetartego musu dodajemy kilka jabłek obranych, pokrojonych w kosteczkę i gotujemy aż zmiękna ok. 15 minut. Całość w garnku tak wygląda:



7) słodzimy dość mocno ( wg upodobań) pod sam koniec, żeby się nie przypalało.

Taki mus z lodami - pycha. Albo do ciasta po dodaniu galaretki.

Można zaprawić na zimę, a ja zamrażam.

Pyszmosci. Polecam i smacznego. Jezyk Jezyk



AAAAA, dodajemy cynamon, jeśli lubimy, bo cudownie podnosi smak.

Ps. Tajemnica tkwi w skórce. Do kompotu też nie obieram, tylko przesączam i dopiero slodzę, bo u mnie nikt tych owoców z kompotu nie je.
Śro 20:51, 01 Sie 2012 Zobacz profil autora
Konstancja
Ekspert



Dołączył: 04 Maj 2012
Posty: 2679
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Oj chciałoby się Little thongue man a tu jabłka w takiej cenie że taki mus to prędzej z nektarynek zrobię
Śro 21:41, 01 Sie 2012 Zobacz profil autora
kociamama
Legendarny Kociarz



Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 15121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bydgoszcz

Post


No tak.

My tu na działkach mamy dobrych sąsiadów. U nich w ogrodzie są jeszcze dwie cudowne jabłonie w tym roku obsypane owocami.
Sąsiedzi wpadają niezwykle rzadko, bo mieszkają teraz bardzo daleko, a ich mama jest już wiekową panią i sama nie przyjeżdża.

Więc zawozimy jej jabłuszka i czasem zabieramy na wieś, ale generalnie wszystkie spadające jabłka są dla nas i innych sąsiadów.
Nie jesteśmy w stanie ich zjeść i przerobić. A działa w temacie pięć rodzin.

Nie wiem dlaczego jabłka są w tym roku drogie, bo jest ich masa. Yar good
Czw 18:37, 02 Sie 2012 Zobacz profil autora
kociamama
Legendarny Kociarz



Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 15121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bydgoszcz

Post TORT BEZOWY


SKŁADNIKI:

Na placki bezowe 3 szt o średnicy ok 30 cm

- 6 białek
- 1,5 szkl. cukru ( objętościowo dwa razy tyle, co białek)
- 1 łyżka czubata mączki kartoflanki

Na krem kakaowy

- 3 żółtka
- 3 całe jaja
- 1,5 szkl. cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 kostki masła
- 6 nakręteczek spirytusu (może być wódka) - ganeralnie, im wiecej się wkręci, tym lepiej
- migdały, orzechy, wiórki wg. uznania

Bezy suszymy w temp. 100 stopni, przez 3 godziny w piekarniku z termoobiegiem

Na krem jaja z cukrem ubijamy na parze. Do jeszcze ciepłych dodajemy kakao, studzimy nadal ubijając w kapieli wodnej.
Masę stopniowo dodajemy do dobrze roztartego masła.
Na koniec wkręcamy spiryt lub inny alkohol.
Gdyby nam się krem zważył, to ratunkiem jest wsypanie wiórków kokosowych albo dodanie odrobiny stopionego masła i szybkie go wkręcenie.

Wykonanie:

Pieczemy trzy placki bezowe i troszkę maciupkich bezików do dekoracji




W tym czasie albo wcześniej przygotowujemy krem.

Gotowe placki po ostudzeniu przekładamy kremem, można na każdą warstwę kremy nasypać orzechy, migdały lub coś.
Ostatnią płytę smarujemy kremem, zostawiając grobe "ślady" - to cały urok bezowca.

Dekoracja wg. gustu - u mnie beziki.




Boki też zostawiamy takie "krzywe" i niedokładne. Tylko kremem upaćkane




Dla chętnych - boczki można obrzucić siekanymi migdałami lub pokruszonymi bezikami



Taki tort powinien się przegryzać 2-3 dni. Wcale nie w lodówce. Przed podaniem wkładamy na 2 godziny do lodówki, bo łatwiej się kroi.


Mam nadzieję, że ktoś się skusi. Jezyk Jezyk

SMACZNEGO !!!

Śro 19:23, 15 Sie 2012 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna » RÓŻNE RÓŻNOŚCI Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 10, 11, 12  Następny
Strona 4 z 12

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin