Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
ŁASUCHOWO - CZYLI PRZEPISY NA PYSZNOŚCI - SŁODKIE ORZESZKI
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następny
 
Odpowiedz do tematu    Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna » RÓŻNE RÓŻNOŚCI Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
ŁASUCHOWO - CZYLI PRZEPISY NA PYSZNOŚCI - SŁODKIE ORZESZKI
Autor Wiadomość
solea
Ekspert



Dołączył: 19 Lut 2014
Posty: 2861
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

Post
Moja siostra z wykształcenia jest prawnikiem xD I też samoukiem. Robiła kilka lat wypieki dla rodziny i znajomych (przede wszystkim dla synka-alergika), aż w końcu otworzyła cukiernię. Robi cudne rzeczy, bardzo staranne i pyszne:)
Czw 14:03, 07 Kwi 2016 Zobacz profil autora
Duna
Pasjonat



Dołączył: 08 Gru 2015
Posty: 880
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale w pn koleżanka mi też powiedziała, że powinnam cukiernie otworzyć. No ja torty robię tylko, dla nas boję się komuś robić. Choć w tym roku robiłam na dzień babci i dziadka do szkoły jejku miałam pietra, ale wyszedł wyśmienicie. Znikł pierwszy w tempie ekspresowym. No ale się pochwaliłam. hihihi
Czw 14:09, 07 Kwi 2016 Zobacz profil autora
roene
Ekspert



Dołączył: 10 Lis 2012
Posty: 2217
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk

Post
takie domowe są najlepsze Wesoly Mnóstwo osób chętnie by zamówiło takie cudo na pewno!
Czw 16:27, 07 Kwi 2016 Zobacz profil autora
BabaJaga
Ekspert



Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 4120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: okolice Gdańska

Post
Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem

Dzisiaj mój domowy cukiernik, czyli TŻ, upiekł rewelacyjne ciacho z rabarbarem wg przepisu stąd:
[link widoczny dla zalogowanych]

Mówię Wam, niebo w gębie! Ok! Ok! Ok! Jezyk Jezyk Jezyk
Ekstra kruchy spód, nie za gruby, z dodatkiem orzechów. Warstwa rabarbarowa z nutą imbiru i cynamonu wyżej. Nie za kwaśna, nie dominująca w smaku. Po prostu w sam raz. Na to budyń z prawdziwego zdarzenia. Nie taki z torebki, ale pyszny domowy. Warto się poświęcić i taki właśnie zrobić, a może niektórym przypomną się smaki dzieciństwa. No i na samej górze kruszonka z takiego samego ciasta, co spód. Najlepiej smakowało po wystudzeniu, ale tak się rodzinka zaśliniła, że połowa jeszcze gorącego ciasta zdematerializowała się w mig.

A tak wyglądał nasz wytwór:
[link widoczny dla zalogowanych]

Robi się bardzo prosto. Tylko trzeba się przyłożyć do przygotowania budyniu, aby nie miał grudek. Trzeba też trzymać się proporcji z przepisu. Za dużo wziętego rabarbaru może sprawić, że warstwa owocowa będzie zbyt kwaśna. Rabarbar obierałam, chociaż autorka przepisu twierdzi, że nie trzeba. No i jeszcze ilości składników suchych podawane są na łyżki. Naszym zdaniem trzeba brać łyżki kopiaste, a nie płaskie. Zwłaszcza przy sporządzaniu budyniu. Nasz wyszedł ciut za rzadki.

Gorąco polecam wszystkim łasuchom, zwłaszcza, że sezon na rabarbarek już się kończy. Ten sam przepis zamierzamy wkrótce wykorzystać z czarnymi jagodami, borówkami a potem z malinami, jako warstwą owocową. Już się nie mogę doczekać. Mmmm…lask!
Sob 13:20, 25 Cze 2016 Zobacz profil autora
dorota.sz
Ekspert



Dołączył: 23 Lis 2013
Posty: 2242
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: Sosnowiec

Post
Pysznie wygląda Wesoly
Sob 14:46, 25 Cze 2016 Zobacz profil autora
Duna
Pasjonat



Dołączył: 08 Gru 2015
Posty: 880
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Na wczoraj robiłam do szkoły na zakończenie 3 klasy tort.
Biszkopt czerwony bitą śmietana delicje wiśniowe bita śmietana biszkopt czerwony bita śmietana.
Nie mam zdjęcia w przekroju tylko takie z góry i boku
[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

Troszkę graślawe, ale pismo jak widać mam paskudne nie tylko jak długopisem pisze Mruga


Ostatnio zmieniony przez Duna dnia Sob 16:55, 25 Cze 2016, w całości zmieniany 1 raz
Sob 16:52, 25 Cze 2016 Zobacz profil autora
miaukoaga
Ekspert



Dołączył: 19 Mar 2015
Posty: 2370
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: warszawa

Post
Ja jestem łasuchem zjadłabym i ten kosialewiec by mi na pewno mega smakował
Sob 17:05, 25 Cze 2016 Zobacz profil autora
BabaJaga
Ekspert



Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 4120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: okolice Gdańska

Post
Ojej! Szczęściarze ta IIIB! Mieć wśród rodziców taką mamę, to prawdziwe szczęście. Nie każdy jest taki zwarty i gotowy, aby na każdą uroczystą okazję wymyślić i móc upiec takie pyszności. Pewnie torcik zniknął z talerzyków jako pierwszy? Jezyk Jezyk Jezyk
Sob 17:08, 25 Cze 2016 Zobacz profil autora
kamisia
Legendarny Kociarz



Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
BabaJaga napisał:
Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem

Dzisiaj mój domowy cukiernik, czyli TŻ, upiekł rewelacyjne ciacho z rabarbarem wg przepisu stąd:
[link widoczny dla zalogowanych]

Robi się bardzo prosto. Tylko trzeba się przyłożyć do przygotowania budyniu, aby nie miał grudek..........................................


Masz rację, to faktycznie bardzo proste ...szczególnie gdy robi to nasz domowy cukiernik Rotfl Rotfl


Ostatnio zmieniony przez kamisia dnia Sob 17:17, 25 Cze 2016, w całości zmieniany 1 raz
Sob 17:14, 25 Cze 2016 Zobacz profil autora
BabaJaga
Ekspert



Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 4120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: okolice Gdańska

Post
kamisia napisał:
BabaJaga napisał:
Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem

Dzisiaj mój domowy cukiernik, czyli TŻ, upiekł rewelacyjne ciacho z rabarbarem wg przepisu stąd:
[link widoczny dla zalogowanych]

Robi się bardzo prosto. Tylko trzeba się przyłożyć do przygotowania budyniu, aby nie miał grudek..........................................


Masz rację, to faktycznie bardzo proste ...szczególnie gdy robi to nasz domowy cukiernik Rotfl Rotfl


O jejku, jejku! Cukiernik mieszał, ale ja nadzorowałam, czy w dobrej kolejności i czy nie szachruje... Coby w razie czego nie powiedział, że przepis do bani wygrzebałam Hyhy Hyhy Hyhy
Sob 17:49, 25 Cze 2016 Zobacz profil autora
kamisia
Legendarny Kociarz



Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
BabaJaga napisał:
kamisia napisał:
BabaJaga napisał:
Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem

Dzisiaj mój domowy cukiernik, czyli TŻ, upiekł rewelacyjne ciacho z rabarbarem wg przepisu stąd:
[link widoczny dla zalogowanych]

Robi się bardzo prosto. Tylko trzeba się przyłożyć do przygotowania budyniu, aby nie miał grudek..........................................


Masz rację, to faktycznie bardzo proste ...szczególnie gdy robi to nasz domowy cukiernik Rotfl Rotfl


O jejku, jejku! Cukiernik mieszał, ale ja nadzorowałam, czy w dobrej kolejności i czy nie szachruje... Coby w razie czego nie powiedział, że przepis do bani wygrzebałam Hyhy Hyhy Hyhy


To zmienia postać rzeczy.
Nadzór to połowa sukcesu, także można śmiało powiedzieć ,że ten smakowity wypiek, to Wasze wspólne dzieło


Ostatnio zmieniony przez kamisia dnia Sob 18:33, 25 Cze 2016, w całości zmieniany 1 raz
Sob 18:33, 25 Cze 2016 Zobacz profil autora
BabaJaga
Ekspert



Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 4120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: okolice Gdańska

Post
kamisia napisał:
BabaJaga napisał:
kamisia napisał:
BabaJaga napisał:
Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem

Dzisiaj mój domowy cukiernik, czyli TŻ, upiekł rewelacyjne ciacho z rabarbarem wg przepisu stąd:
[link widoczny dla zalogowanych]

Robi się bardzo prosto. Tylko trzeba się przyłożyć do przygotowania budyniu, aby nie miał grudek..........................................


Masz rację, to faktycznie bardzo proste ...szczególnie gdy robi to nasz domowy cukiernik Rotfl Rotfl


O jejku, jejku! Cukiernik mieszał, ale ja nadzorowałam, czy w dobrej kolejności i czy nie szachruje... Coby w razie czego nie powiedział, że przepis do bani wygrzebałam Hyhy Hyhy Hyhy


To zmienia postać rzeczy.
Nadzór to połowa sukcesu, także można śmiało powiedzieć ,że ten smakowity wypiek, to Wasze wspólne dzieło


No, faktycznie. Można by tak rzec. Wesoly Zwłaszcza, że tytułowy bohater, czyli rabarbarek był golony przeze mnie. I to z ogromnym poświęceniem, precyzją oraz artyzmem.
Sob 19:11, 25 Cze 2016 Zobacz profil autora
kamisia
Legendarny Kociarz



Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Duna napisał:
Na wczoraj robiłam do szkoły na zakończenie 3 klasy tort.
Biszkopt czerwony bitą śmietana delicje wiśniowe bita śmietana biszkopt czerwony bita śmietana.
Nie mam zdjęcia w przekroju tylko takie z góry i boku
[link widoczny dla zalogowanych]




Mniam mniam mniam....wprost ślinka mi cieknie.Uwielbiam torty domowej roboty Little thongue man Little thongue man Little thongue man
Nie 16:17, 26 Cze 2016 Zobacz profil autora
kociamama
Legendarny Kociarz



Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 15121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bydgoszcz

Post


Tort dla Pani Oli to mniamuśne dzieło sztuki. Little thongue man
Nie 23:23, 26 Cze 2016 Zobacz profil autora
Boszka
Ekspert



Dołączył: 27 Sty 2014
Posty: 2311
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Oj Dziewczyny, zaśliniłam się na widok tych pyszności. Jestem ich uwielbiaczem. Myślę, że ten pychotek z rabarbarem można śmiało przesłac poczta ale ekspresową. Da sie zrobić BaboJago ?
Pią 21:22, 01 Lip 2016 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna » RÓŻNE RÓŻNOŚCI Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następny
Strona 9 z 12

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin