Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
ŁASUCHOWO - CZYLI PRZEPISY NA PYSZNOŚCI - SŁODKIE ORZESZKI
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Następny
 
Odpowiedz do tematu    Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna » RÓŻNE RÓŻNOŚCI Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
ŁASUCHOWO - CZYLI PRZEPISY NA PYSZNOŚCI - SŁODKIE ORZESZKI
Autor Wiadomość
Boszka
Ekspert



Dołączył: 27 Sty 2014
Posty: 2311
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Bardzo chciałabym Cię adoptować. Lubię smacznie zjeść a gotować nie lubię, choć podobno gotuję bardzo smacznie. Co Ty na to ? Mam dla miłujących gotowanie duży szacunek. Do Łodzi nie jest daleko.
Śro 19:36, 21 Wrz 2016 Zobacz profil autora
Shaivy
Początkujący



Dołączył: 31 Paź 2015
Posty: 56
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

Post
Boszka napisał:
Bardzo chciałabym Cię adoptować. Lubię smacznie zjeść a gotować nie lubię, choć podobno gotuję bardzo smacznie. Co Ty na to ? Mam dla miłujących gotowanie duży szacunek. Do Łodzi nie jest daleko.


Mnie? XD Trochę za stara jestem na adopcję ale zapraszam na obiad! Wesoly
Śro 20:26, 21 Wrz 2016 Zobacz profil autora
Boszka
Ekspert



Dołączył: 27 Sty 2014
Posty: 2311
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Dla mnie wiek nie gra roli, no ale cóż, pozostaje mi tylko wpaść na obiadek. Już ślinka mi leci. Mniam, mniam.
Czw 16:29, 22 Wrz 2016 Zobacz profil autora
kociamama
Legendarny Kociarz



Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 15121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bydgoszcz

Post


Na prośbę Emi - [b]Warzywne paczki z grilla[/b]

Marynata:

- 5 łyżek oliwy
- 5 łyżek ketchupu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka przyprawy w płynie WORCESTER
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego ( opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki soli

Dowolne warzywa:

surowe robię te- cukinie, papryki kolorowe, malutkie, młodziutkie kolbki kukurydzy

podgotowane (5 minut wrzucone do wrzątku) - pieczarki, różyczki kalafiora, 6-cio centymetrowe ćwiarteczki marchewek

Dobór warzyw zależy od upodobań.

Wrzucam pokrojone, ostudzone warzywa do marynaty i dokładnie mieszam, żeby wszystkie były przyprawione.
Odstawiam w chłodne miejsce na ok. godziny

Przygotowuję podwójną folię aluminiową i na środku układam porcję warzyw
taką "na dwie garście".
Zawijam folię do góry i tworzę paczkę (taki tłumoczek zebrany u góry)
Można dla bezpieczeństwa dołożyć trzecią warstwę folii.

Układamy nasze paczki na grillu rozgrzanym do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut

Nie obracamy.
Można pod koniec otworzyć lekko folię, aby odparować, ale ten "sosik" jest super do moczenia bułeczki. Ja nie odparowuję.

SMACZNEGO !!! Little thongue man
Nie 16:37, 02 Paź 2016 Zobacz profil autora
Emi
Ekspert



Dołączył: 11 Sty 2015
Posty: 2771
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Białystok

Post
Super! Dziękuję Romeczko kochana Wesoly
Nie 20:06, 02 Paź 2016 Zobacz profil autora
kociamama
Legendarny Kociarz



Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 15121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bydgoszcz

Post


Boszka apeluje, żeby meldować o świątecznych przygotowaniach, to melduję:

Pierniczki już są.

Tak wyglądało ciasto zagniecione wczoraj Rolling eyes

[link widoczny dla zalogowanych]

Odpoczęło sobie przez dobę wg przepisu w lodówce i dziś zmieniło się w pierniczki

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

Dla mniej wtajemniczonych w tematy pierniczkowe: dla zmiękczania pierniczków najlepiej jest włożyć do puszki, w której je przechowujemy kawałek chleba. Wymieniamy go, jak stwardnieje, bo on wilgoć piernikom oddaje.
Czw 18:10, 08 Gru 2016 Zobacz profil autora
mar_eczka
Wyjadacz



Dołączył: 10 Mar 2015
Posty: 1887
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Opole

Post
Moje pierniczki też już upieczone - zawsze z mamą pieczemy w pierwszy weekend adwentu. W tym roku są nawet w kształcie kota. Co prawda w tym roku wyszły nam bardzo miękkie, ale jak są twarde to wkładamy do puszki jabłko i miękną.
Czw 18:47, 08 Gru 2016 Zobacz profil autora
Boszka
Ekspert



Dołączył: 27 Sty 2014
Posty: 2311
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Pierniczki wyglądają bardzo apetycznie, ale ja niestety za nimi nie przepadam. U mnie będą ciasta drożdżowe, makowce i serniki. No, ale na nie to jeszcze za wcześnie. Drożdżowe i makowce, to specjalność mojego tż a robi je pyszne.
Czw 19:33, 08 Gru 2016 Zobacz profil autora
BabaJaga
Ekspert



Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 4120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: okolice Gdańska

Post
Ach, kociamamo! Aż ślinka cieknie na widok Waszych pierniczków. Little thongue man Little thongue man Little thongue man I jak pięknie się prezentują! Heart

U nas, podobnie, jak u Boszki, wszystkie słodkie wypieki przygotowuje mój małżonek. Też są przepyszne. Heart W nawet pracy mawiają o nim, że chyba pomylił zawody i się marnuje. Wesoly

Niektóre ciasta, jak drożdżowe, makowce i pierniki robi dużo wcześniej przed świętami. Potem je zamrażamy, a tuż przed podaniem po rozmrożeniu lukrujemy/czekoladujemy ew. przekładamy marmoladą te, które wymagają jeszcze takiej "okrasy". Natomiast torty robi tuż, tuż przed.

Ja tylko przygotowuję mięsiwa, ryby, sałatki oraz tzw. lekkie desery. Wesoly
Czw 19:58, 08 Gru 2016 Zobacz profil autora
kociamama
Legendarny Kociarz



Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 15121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bydgoszcz

Post Ciacho, które wyjdzie każdemu


Takie łatwe, letnie ciacho bez pieczenia

Na blaszkę 30x25 lub tortownicę o średnicy 30-35

Widok z góry

[link widoczny dla zalogowanych]

Na przekroju:

[link widoczny dla zalogowanych]

A to efekt talerzykowy:

[link widoczny dla zalogowanych]



Składniki:

4 op. galaretki truskawkowej
1 op. galaretki cytrynowej (agrestowej)
1 kg truskawek (mogą być mrożone) mogą też być inne owce
400 ml jogurtu naturalnego
2 op. okrągłych biszkoptów

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
1. wyłożyć pierwszą warstwę biszkoptów, każdy leciutko przykleić do papieru masłem, żeby nie wypłynęły
2. wylać na to 1/2 owoców zmiksowanych i połączonych z tężejącą galaretką (na szklankę wody dać 1,5 op. galaretki czerwonej)
3. włożyć do lodówki do stężenia
4. ułożyć kolejną warstwę biszkoptów
5. zalać jogurtem połączonym z żółtą lub zieloną galaretką (opakowanie na 1/5 szkl. wody)
6. do lodówki, aby stężało
7. następna warstwa biszkoptów, a na nią pokrojone w ćwiartki lub plasterki owoce
8. zlewamy galaretką (2,5 op. na ok.800 ml wody)
9. ponownie do lodówki

Uwaga!

1. Jeśli dajecie owoce mrożone, to zalewamy je galaretką zanim rozmarzną, a będą jak świeże.
2. Dobrze rozplanujcie przygotowywanie galaretek, bo szybko gęstnieją w takich stężeniach

Uda się zawsze, a smakuje pysznie. Może stać w lodówce kilka dni i jeszcze zyskuje na smaku.
SMACZNEGO !!! Little thongue man
Pon 23:44, 03 Lip 2017 Zobacz profil autora
BabaJaga
Ekspert



Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 4120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: okolice Gdańska

Post
Aaaa... Mniam!!! Ok! Ok! Ok!
Wto 14:52, 04 Lip 2017 Zobacz profil autora
Boszka
Ekspert



Dołączył: 27 Sty 2014
Posty: 2311
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Aż mnie ścisnęło w żołądku na widok tej pyszności. Już piszę i jutro zrobię, no chyba, że wyjdzie inaczej, tzn. z tym robieniem.
Wto 21:30, 04 Lip 2017 Zobacz profil autora
BabaJaga
Ekspert



Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 4120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: okolice Gdańska

Post
Chrupiące ogórki małosolne Ok!

Wprawdzie już po sezonie letnim, kiedy to zajadamy się ogóreczkami małosolnymi, ale ja robię je nawet i teraz, póki są dostępne składniki. Oto mój przepis:

1) Na dnie dużego, wcześniej wyparzonego słoja (o poj. 1,5 litra) umieścić: 1-2 rozkrojone ząbki czosnku, liść chrzanu, kawałek korzenia chrzanu, kilka baldachów kopru, 2-3 liście od wiśni (dzięki garbnikom zapewniają ogórkom kruchość).

2) Wsypać wcześniej umyte jędrne ogórki GRUNTOWE (lubię takie pryszczate Wesoly ). Ja nie układam ich tak misternie, jak na wystawę tylko po prostu luźno wsypuję. Ogórki mogą być nierównej wielkości, wtedy niejednakowo się zakiszają i w trakcie kiszenia można je sobie podbierać przez dłuższy czas. Ogórki powinny zapełnić ok. 3/4 wysokości słoja.

3) Wsypując do słoja ogórki umieszczać między nimi liście chrzanu, koper (baldachy z resztą łodyg) i liście wiśni. Zielska nie żałować!

4) Wierzch ogórków przykryć sztywno koprem tak, aby nie wynurzały się spod zalewy w trakcie kiszenia

5) Zawartość słoja zalać prawie po sam brzeg zalewą sporządzoną przez rozpuszczenie soli w letniej wodzie (wodę biorę prosto z kranu). Skład zalewy: 1 płaska łyżka soli na 1 litr wody.

6) Zamknąć słój zakrętką (niezbyt szczelnie, aby sok i CO2 miały ujście!!!) i ustawić go na talerzyku, aby w trakcie fermentacji wydobywający się ze słoika nadmiar cieczy nie zalewał kuchni.

7) Czas kiszenia - ok. 3 dni lub dłużej, jeśli ktoś lubi bardziej kwaśne.
Smacznego! Wesoly

Prawie identycznie kiszę ogórki na dłuższe przechowywanie (np. na zimę), z tą różnicą, że solanka to roztwór 1,5 łyżki soli na litr wody. W tym przypadku kiszenie odbywa się w mniejszych słoikach (np. o poj. 0,8-1,0 litra) i trwa do chwili, aż sok w kiszonce stanie się klarowny (męty wyraźnie opadną na dno słoika). Po tym czasie zawartość słoików można zapasteryzować (15 min. w piekarniku o temp. 100 st. lub w garze z wrzącą wodą) albo wstawić bez pasteryzacji do zimnego pomieszczenia. Nawet niepasteryzowane kilka miesięcy przetrwają i w każdej chwili są dostępne do wszelakich sałatek jarzynowych, zupy, na zagrychę etc... Ok! Wesoly
Pon 18:19, 02 Paź 2017 Zobacz profil autora
kamisia
Legendarny Kociarz



Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Toś mi smaka narobiła tymi ogóreczkami ......małosolne dawno mi się skończyły. A i na zimę jakoś w tym roku nic nie zrobiłam.
Ja myślałam, że to już za późno na kiszenie ogórków.
Mówisz BabaJago, że jeszcze coś z tego wyjdzie, że można jeszcze pokusić się na "zaprawy zimowe" ?
Pon 18:58, 02 Paź 2017 Zobacz profil autora
BabaJaga
Ekspert



Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 4120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: okolice Gdańska

Post
Można, można, kamisiu. Wesoly W Biedronie na bieżąco sprzedają takie kształtne, twarde ogórczki gruntowe, że aż kusi, żeby z nich coś zrobić. Byle tylko koper, chrzan i liście wiśni zdobyć. No, bo ze zdobyciem czosnku na ogół nie ma problemu.

A tak mnie naszło z tymi przetworami, bo właśnie z rana przerobiłam wczoraj zebrane grzybki na marynatę. Mmmm... wybornie się prezentują. Same takie malutkie. Mam nadzieję, że i smakowite się okażą, bo dawno nie robiłam... Jezyk
Pon 19:27, 02 Paź 2017 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna » RÓŻNE RÓŻNOŚCI Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Następny
Strona 11 z 12

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin