Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
Porady kulinarne
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Odpowiedz do tematu    Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna » RÓŻNE RÓŻNOŚCI Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
Porady kulinarne
Autor Wiadomość
Agnieszka
Ambitny



Dołączył: 25 Cze 2009
Posty: 278
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Toruń

Post Porady kulinarne

Kochani, "Święta za pasem", napewno każda z nas częściej przebywa w kuchni, zatem mam myśl, aby podzielić się współnie sprawdzonymi przepisami z tej właśnie okazji.
Co wy na to ?
Nie 13:22, 19 Gru 2010 Zobacz profil autora
Agnieszka
Ambitny



Dołączył: 25 Cze 2009
Posty: 278
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Toruń

Post
Moje pierwsze pytanie :
Postanowiłam sama zrobić uszka do barszczu z kapustą i grzybami, proszę o kilka sprawdzonych rad, szczególnie jak robicie farsz oraz dobre ciasto takie aby było elastyczne i nie twarde ???
Nie 13:26, 19 Gru 2010 Zobacz profil autora
Gosikx
Ambitny



Dołączył: 22 Lis 2010
Posty: 115
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: warszawa

Post
Jeśli chodzi o farsz to ja dodaję do niego troszkę bułki tartej, żeby nie był zbyt "mokry"
Dzięki temu woda nie wypływa z uszka łatwiej się klei i mniej się ich rozpada w gotowaniu Ya winkles
Nie 16:18, 19 Gru 2010 Zobacz profil autora
kociamama
Legendarny Kociarz



Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 15121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bydgoszcz

Post


Tak, bułka tarta pomaga.

Farsz musi być dobrze wysmażony, prawie na sucho i drobno poszatkowany.

Przepisu na ciasto nie podaję, bo ja piekę paszteciki drożdżowo kruche. Little thongue man

Nie 19:10, 19 Gru 2010 Zobacz profil autora
Agnieszka
Ambitny



Dołączył: 25 Cze 2009
Posty: 278
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Toruń

Post
Dziewczyny, dziękuję za rady
Uszka zrobione, zostały zamrożone, jak to dobrze mieć prawie dorosłą córkę, która dzielnie pomagała w lepieniu uszek, uff
Nie 21:56, 19 Gru 2010 Zobacz profil autora
kociamama
Legendarny Kociarz



Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 15121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bydgoszcz

Post


No to, smaczności Wam wszystkim i kociastym też.
Nie 23:43, 19 Gru 2010 Zobacz profil autora
kamisia
Legendarny Kociarz



Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
To może ktoś ma sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z przeznaczeniem do strucli makowych ?
Pon 20:58, 20 Gru 2010 Zobacz profil autora
Lindusia
Ekspert



Dołączył: 12 Sty 2010
Posty: 2906
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: łódź

Post
Kamisiu takie cudowne ciasto drożdżowe robiła moja babunia...ale niestety nie mogę się już zapytać jak było robione a wiesz...parę lat temu kiedy nie miałam swojej rodziny jakoś mnie to specjalnie nie interesowało, a teraz bardzo żałuje...
Śro 13:03, 22 Gru 2010 Zobacz profil autora
aicha1
Ambitny



Dołączył: 14 Sie 2008
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Glasgow

Post
A ja polecam tego bloga [link widoczny dla zalogowanych] rewelacja, wczoraj robiłam paszteciki nie tak jak w przepisie z kapustą i grzybami ale z mięsem na drugi dzień świąt do barszczyku - o ile jeszcze zostanie. Mam ambitny plan na 18 litrów barszczu. Robiłąm jeszcze kilka innych przepisów i wyszły bardzo smacznie. Dziś piekę makowiec zobaczymy.


Ostatnio zmieniony przez aicha1 dnia Wto 23:30, 04 Sty 2011, w całości zmieniany 1 raz
Śro 20:23, 22 Gru 2010 Zobacz profil autora
kociamama
Legendarny Kociarz



Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 15121
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bydgoszcz

Post


Mniam !!! Masz rację z tym barszczem.

Ja zwykle robię ok 7 litrów i mało co zostaje na póżniej.

Ale moja rodzina na Świeta, to paszteciki w każdych ilościach pochłania - 120, to minimum. Little thongue man Little thongue man Jezyk Jezyk

Czw 0:47, 23 Gru 2010 Zobacz profil autora
aicha1
Ambitny



Dołączył: 14 Sie 2008
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Glasgow

Post
Kociamamo ja właśnie skończyłam 200 pierożków coś a'la ravioli z mięsem bo mi został farsz z pasztecików no i tak ... Rolling eyes, a z barszczem to wyszło tak, że gotowałam taki garnek ok 8 litrów i na naszą jeszcze 4 starczało to na dwa dni a potem był żal. Barszczu robiłam tylko tyle bo nie miałam większego garnka, no i sprawiłam sobie 18 litrowy Snakeman

teraz czekam na wypieczenie się mojego makowego zakalca - pachnie pięknie ale nie chce się upiec więc chyba z makowca nici.

dobrej nocy życzę wszystkim
Czw 3:13, 23 Gru 2010 Zobacz profil autora
aicha1
Ambitny



Dołączył: 14 Sie 2008
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Glasgow

Post
makowiec się udał
Czw 14:47, 23 Gru 2010 Zobacz profil autora
Blue Flower
Wyjadacz



Dołączył: 21 Gru 2009
Posty: 1821
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
polecam tą stronkę jest pyyyyyszna
[link widoczny dla zalogowanych]
a przepisy świetne mniam mniam
Wto 10:30, 04 Sty 2011 Zobacz profil autora
aicha1
Ambitny



Dołączył: 14 Sie 2008
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Glasgow

Post
strona zapisana dzięki
Wto 12:41, 04 Sty 2011 Zobacz profil autora
kamisia
Legendarny Kociarz



Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
aicha1 napisał:
A ja polecam tego bloga [link widoczny dla zalogowanych] rewelacja, wczoraj robiłam paszteciki nie tak jak w przepisie z kapustą i grzybami ale z mięsem na drugi dzień świąt do barszczyku - o ile jeszcze zostanie. Mam ambitny plan na 18 litrów barszczu. Robiłąm jeszcze kilka innych przepisów i wyszły bardzo smacznie. Dziś piekę makowiec zobaczymy.


Aicha stronka nie działa Rolling eyes A tak chciałam ten przepis na makowca
Wto 19:32, 04 Sty 2011 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna » RÓŻNE RÓŻNOŚCI Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin