Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Ambitny
Dołączył: 25 Cze 2009
Posty: 278
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Toruń
|
|
Porady kulinarne |
|
Kochani, "Święta za pasem", napewno każda z nas częściej przebywa w kuchni, zatem mam myśl, aby podzielić się współnie sprawdzonymi przepisami z tej właśnie okazji.
Co wy na to ?
|
|
Nie 13:22, 19 Gru 2010 |
|
|
|
|
Agnieszka
Ambitny
Dołączył: 25 Cze 2009
Posty: 278
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Toruń
|
|
|
|
Moje pierwsze pytanie :
Postanowiłam sama zrobić uszka do barszczu z kapustą i grzybami, proszę o kilka sprawdzonych rad, szczególnie jak robicie farsz oraz dobre ciasto takie aby było elastyczne i nie twarde ???
|
|
Nie 13:26, 19 Gru 2010 |
|
|
Gosikx
Ambitny
Dołączył: 22 Lis 2010
Posty: 115
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: warszawa
|
|
|
|
Jeśli chodzi o farsz to ja dodaję do niego troszkę bułki tartej, żeby nie był zbyt "mokry"
Dzięki temu woda nie wypływa z uszka łatwiej się klei i mniej się ich rozpada w gotowaniu
|
|
Nie 16:18, 19 Gru 2010 |
|
|
kociamama
Legendarny Kociarz
Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 15121
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Bydgoszcz
|
|
|
|
Tak, bułka tarta pomaga.
Farsz musi być dobrze wysmażony, prawie na sucho i drobno poszatkowany.
Przepisu na ciasto nie podaję, bo ja piekę paszteciki drożdżowo kruche.
|
|
Nie 19:10, 19 Gru 2010 |
|
|
Agnieszka
Ambitny
Dołączył: 25 Cze 2009
Posty: 278
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Toruń
|
|
|
|
Dziewczyny, dziękuję za rady
Uszka zrobione, zostały zamrożone, jak to dobrze mieć prawie dorosłą córkę, która dzielnie pomagała w lepieniu uszek, uff
|
|
Nie 21:56, 19 Gru 2010 |
|
|
kociamama
Legendarny Kociarz
Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 15121
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Bydgoszcz
|
|
|
|
No to, smaczności Wam wszystkim i kociastym też.
|
|
Nie 23:43, 19 Gru 2010 |
|
|
kamisia
Legendarny Kociarz
Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
To może ktoś ma sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z przeznaczeniem do strucli makowych ?
|
|
Pon 20:58, 20 Gru 2010 |
|
|
Lindusia
Ekspert
Dołączył: 12 Sty 2010
Posty: 2906
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: łódź
|
|
|
|
Kamisiu takie cudowne ciasto drożdżowe robiła moja babunia...ale niestety nie mogę się już zapytać jak było robione a wiesz...parę lat temu kiedy nie miałam swojej rodziny jakoś mnie to specjalnie nie interesowało, a teraz bardzo żałuje...
|
|
Śro 13:03, 22 Gru 2010 |
|
|
aicha1
Ambitny
Dołączył: 14 Sie 2008
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Glasgow
|
|
|
|
A ja polecam tego bloga [link widoczny dla zalogowanych] rewelacja, wczoraj robiłam paszteciki nie tak jak w przepisie z kapustą i grzybami ale z mięsem na drugi dzień świąt do barszczyku - o ile jeszcze zostanie. Mam ambitny plan na 18 litrów barszczu. Robiłąm jeszcze kilka innych przepisów i wyszły bardzo smacznie. Dziś piekę makowiec zobaczymy.
Ostatnio zmieniony przez aicha1 dnia Wto 23:30, 04 Sty 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Śro 20:23, 22 Gru 2010 |
|
|
kociamama
Legendarny Kociarz
Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 15121
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Bydgoszcz
|
|
|
|
Mniam !!! Masz rację z tym barszczem.
Ja zwykle robię ok 7 litrów i mało co zostaje na póżniej.
Ale moja rodzina na Świeta, to paszteciki w każdych ilościach pochłania - 120, to minimum.
|
|
Czw 0:47, 23 Gru 2010 |
|
|
aicha1
Ambitny
Dołączył: 14 Sie 2008
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Glasgow
|
|
|
|
Kociamamo ja właśnie skończyłam 200 pierożków coś a'la ravioli z mięsem bo mi został farsz z pasztecików no i tak ... , a z barszczem to wyszło tak, że gotowałam taki garnek ok 8 litrów i na naszą jeszcze 4 starczało to na dwa dni a potem był żal. Barszczu robiłam tylko tyle bo nie miałam większego garnka, no i sprawiłam sobie 18 litrowy
teraz czekam na wypieczenie się mojego makowego zakalca - pachnie pięknie ale nie chce się upiec więc chyba z makowca nici.
dobrej nocy życzę wszystkim
|
|
Czw 3:13, 23 Gru 2010 |
|
|
aicha1
Ambitny
Dołączył: 14 Sie 2008
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Glasgow
|
|
|
|
makowiec się udał
|
|
Czw 14:47, 23 Gru 2010 |
|
|
Blue Flower
Wyjadacz
Dołączył: 21 Gru 2009
Posty: 1821
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
polecam tą stronkę jest pyyyyyszna
[link widoczny dla zalogowanych]
a przepisy świetne mniam mniam
|
|
Wto 10:30, 04 Sty 2011 |
|
|
aicha1
Ambitny
Dołączył: 14 Sie 2008
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Glasgow
|
|
|
|
strona zapisana dzięki
|
|
Wto 12:41, 04 Sty 2011 |
|
|
kamisia
Legendarny Kociarz
Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
| | A ja polecam tego bloga [link widoczny dla zalogowanych] rewelacja, wczoraj robiłam paszteciki nie tak jak w przepisie z kapustą i grzybami ale z mięsem na drugi dzień świąt do barszczyku - o ile jeszcze zostanie. Mam ambitny plan na 18 litrów barszczu. Robiłąm jeszcze kilka innych przepisów i wyszły bardzo smacznie. Dziś piekę makowiec zobaczymy. |
Aicha stronka nie działa A tak chciałam ten przepis na makowca
|
|
Wto 19:32, 04 Sty 2011 |
|
|
|