Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
Częstotliwość posiłków.
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Odpowiedz do tematu    Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna » RAGDOLL - opieka i wychowanie Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
Częstotliwość posiłków.
Autor Wiadomość
Hades
Początkujący



Dołączył: 12 Gru 2014
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Oświęcim

Post
a tak w ogóle ,liczyłaś ile wydajesz na żywienie kota na miecha?
Czw 20:16, 28 Sty 2016 Zobacz profil autora
Arya90
Pasjonat



Dołączył: 08 Lis 2015
Posty: 807
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Września

Post
Hades napisał:
a tak w ogóle ,liczyłaś ile wydajesz na żywienie kota na miecha?

Tak, liczyłam Wesoly
Czw 20:25, 28 Sty 2016 Zobacz profil autora
Dee
Pasjonat



Dołączył: 20 Sie 2014
Posty: 861
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zielona Góra

Post
Hades napisał:
Ja swojemu serfuje barfa ale mu nie licze ile je , jak zje daje kolejne aczkolwiek najwięcej je na noc i rano ,w dzień nie wiele .co do koleżanki co pisze że pierś kuraczaka mało wartościowa to ja się nie zgodzę i wiem że jest bardzo wartościowa Wesoly ale ja i tak mieszam mięsa to inna bajka


Piersc z kurczaka nie jest odpowiednim miesem dla kota - jest za chuda i ma za duzo białka. Uzywalam jej tylko raz kiedy przy komponowaniu mieszanki wyszlo mi bardzo malo bialka, wystarczyla mala ilosc piersi zeby ten brak uzupełnić. To nie jest dobre mięso podstawowe dla kota. Skoro barfujesz to rozumiem że masz dostęp do kalkulatora i ogólne pojecie o zawartosci składników w roznych miesach? To co piszesz moze wprowadzac innych w błąd.
Czw 20:31, 28 Sty 2016 Zobacz profil autora
solea
Ekspert



Dołączył: 19 Lut 2014
Posty: 2861
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

Post
Duna napisał:
solea napisał:
....

Jeśli kupujesz fileta, to lepiej zrezygnuj z tego-filet nie jest wartościowym mięsem dla kota. Kup lepiej ćwiartkę z kurczaka ze skórą, indyka ze skórą lub tłustą wołowinę.


Dlatego w wątku mięso pytałam czy można dawać inną część kury?
Bo wyczytałam, że filet nie do końca dobry.
Kura wydaje mi się, że jest zdrowsza od kurczaka, że mniej w niej chemii i dlatego wole dawać kurę. Wołowinkę, indyka i podroby też chcę wprowadzić, ino w tej chwili jestem w trakcie zmiany karmy suchej na Orijen. A ze względu na jej wcześniejsze problemy kuwetowe wprowadzanie nowości trwać musi powoli. I z tych też problemów daję pierś z kury tak zalecił wet na początek.


Nie za bardzo rozumiem, co masz na myśli pisząc, że kura jest lepsza od kurczaka?
Kurczaki marketowe to najczęściej uczulające mięso (antybiotyki) Lepszym wyborem z ptaków są indyk, kaczka, gęś, przepiórka. Z podrobami ostrożnie. Chcesz przejść na barf?


Hades napisał:
co do koleżanki co pisze że pierś kuraczaka mało wartościowa to ja się nie zgodzę i wiem że jest bardzo wartościowa


LOL

To ciekawe, bo mądrzejsze głowy od mojej (i Twojej z pewnością też) twierdzą, że nie jest. Chyba, że podajesz pierś ze skórą. Filet to samo białko=kot nie ma szansy się najeść, zresztą z białkiem trzeba ostrożnie, bo można zrobić krzywdę.
Barfem karmię ponad 1,5 roku i jeszcze nikt nigdy nie doradził mi, bym użyła w mieszance fileta-pewnie nie wiedzieli, jaki to on wartościowy Rolling eyes
(sorry, Hades, ale Twoje teorie typu, że pierś jest bardzo wartościowa <chyba, że piszesz o piersi ze skórą, ale wiadomo, że w sklepach jest ona dostępna przeważnie tylko w tuszce, a osobno sprzedawane są filety) lub ta, że kot sika złośliwie <z innego wątku> po prostu mnie rozwalają-nie można pleść co ślina na język przyniesie, bo potem karmią się tym początkujący kociarze i robią głupoty).

[quote="Dee"]
Hades napisał:
Skoro barfujesz to rozumiem że masz dostęp do kalkulatora i ogólne pojecie o zawartosci składników w roznych miesach?


Też jestem ciekawa odpowiedzi przewala oczami


Ostatnio zmieniony przez solea dnia Czw 20:52, 28 Sty 2016, w całości zmieniany 3 razy
Czw 20:42, 28 Sty 2016 Zobacz profil autora
Duna
Pasjonat



Dołączył: 08 Gru 2015
Posty: 880
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
solea napisał:
...

Nie za bardzo rozumiem, co masz na myśli pisząc, że kura jest lepsza od kurczaka?
Kurczaki marketowe to najczęściej uczulające mięso (antybiotyki) Lepszym wyborem z ptaków są indyk, kaczka, gęś, przepiórka. Z podrobami ostrożnie. Chcesz przejść na barf?....


Kurczak jest podobno bardziej faszerowany hormonami wzrostu, chemia, nawet w żywieniu, a czy to prawda nie wiem.
W marketach mięsa nie kupuje, ale czy te sklepikowe lepsze, na czym innym chowane też nie wiem. Mówią, ze lepsze, a jak jest w rzeczywistości kto to wie.
Hyy nie wiedziałam, że mają więcej białka,i na dodatek może być szkodliwe, no nic jak ino przejdzie na Orijena, będziemy wprowadzać też inne mięsko.
Ja kupuje pół kury , nie samego fileta, także skórę mam, udko mam , skrzydełko też mam, ino nie dawałam, bo wet powiedział, że bez skóry samą pierś. To mówicie, że ze skórą dawać? I jeśli ze skórą to ile tej skóry?

Na razie na barf nie chce przejść, przeraża mnie.


Ostatnio zmieniony przez Duna dnia Czw 21:08, 28 Sty 2016, w całości zmieniany 1 raz
Czw 21:07, 28 Sty 2016 Zobacz profil autora
Arya90
Pasjonat



Dołączył: 08 Lis 2015
Posty: 807
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Września

Post
Duna od tej piersi to juz lepsze udko czy skrzydełko- naprawdę. Akurat weci to się tak znają na żywieniu zwierząt, że wcale... To nie dietetycy, tylko lekarze.
Czw 21:12, 28 Sty 2016 Zobacz profil autora
solea
Ekspert



Dołączył: 19 Lut 2014
Posty: 2861
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

Post
Skrzydło to znów prawie same kości-nie wolno BROŃ BOŻE podawać gotowanego. Skrzydła mają kości puste, które są niebezpieczne dla zwierząt po ugotowaniu. Możesz rzucić skrzydło od czasu do czasu dla wyczyszczenia zębów i rozrywki.

Prawdę mówiąc jestem przeciwna dokarmianiu mięsem, gdy nie ma się o tym zielonego pojęcia. Dobra karma holistyczna zapewnia kotu niezbędne składniki odżywcze i choć suche jedzenie nie jest najlepszą dostępną na tym świecie opcją to uważam, że lepiej pozostać przy tym niż kombinować, nie mając żadnej wiedzy nt karmienia mięsem. Rzucić od czasu do czasu jakieś serce indycze albo skrzydło do pochrupania w ramach rozrywki czy przysmaku-ok, ale nie bawiłabym się w regularne mięsne posiłki, bo można tym zrobić więcej szkody niż pożytku.

Co do kurczaka-tak, zawsze podajemy mięso ze skórą. Ma być tłuste.
Czw 21:26, 28 Sty 2016 Zobacz profil autora
Duna
Pasjonat



Dołączył: 08 Gru 2015
Posty: 880
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Arya90 napisał:
Duna od tej piersi to juz lepsze udko czy skrzydełko- naprawdę. Akurat weci to się tak znają na żywieniu zwierząt, że wcale... To nie dietetycy, tylko lekarze.


A jak sądzicie mogę teraz dać inną część kury, czyli zamienić pierś z kury na np. udko czy skrzydełko z kury, jeśli jestem w trakcie zmiany (dzisiaj 2 dzień) karmy suchej Ontario na Orijen?
Chodzi mi o to, żeby nie było problemów kuwetkowych.


Solea, gotowanego nie daje tylko surowe, a z kury ze skrzydełka też na surowo trochę się powycina. Kości nie daje.

Myślę o kupieniu easy B.a.r.f, jak myślicie dobre to będzie ?


Ostatnio zmieniony przez Duna dnia Czw 21:36, 28 Sty 2016, w całości zmieniany 2 razy
Czw 21:31, 28 Sty 2016 Zobacz profil autora
solea
Ekspert



Dołączył: 19 Lut 2014
Posty: 2861
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

Post
Duna napisał:
Arya90 napisał:
Duna od tej piersi to juz lepsze udko czy skrzydełko- naprawdę. Akurat weci to się tak znają na żywieniu zwierząt, że wcale... To nie dietetycy, tylko lekarze.


A jak sądzicie mogę teraz dać inną część kury, czyli zamienić pierś z kury na np. udko czy skrzydełko z kury, jeśli jestem w trakcie zmiany (dzisiaj 2 dzień) karmy suchej Ontario na Orijen?
Chodzi mi o to, żeby nie było problemów kuwetkowych.


Solea, gotowanego nie daje tylko surowe, a z kury ze skrzydełka też na surowo trochę się powycina. Kości nie daje.

Myślę o kupieniu easy B.a.r.f, jak myślicie dobre to będzie ?


Przy zmianie karmy nie mieszaj jeszcze bardziej tym mięsem, daj się kotu przestawić szczególnie, że przy bezzbożówce może mieć na początku problemy z biegunką.

Po co Ci easy barf, skoro nie chcesz karmić barfem?
Czw 21:42, 28 Sty 2016 Zobacz profil autora
Duna
Pasjonat



Dołączył: 08 Gru 2015
Posty: 880
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
solea napisał:


Po co Ci easy barf, skoro nie chcesz karmić barfem?


Poleciła mi to jedna z forumowiczek, i się zaczęłam zastanawiać nad tym, ale na typowego Barfa nie chce przechodzić.
Czw 21:50, 28 Sty 2016 Zobacz profil autora
solea
Ekspert



Dołączył: 19 Lut 2014
Posty: 2861
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

Post
No to jak nie chcesz, to nie jest Ci potrzebny easy-barf...
Czw 21:52, 28 Sty 2016 Zobacz profil autora
Hades
Początkujący



Dołączył: 12 Gru 2014
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Oświęcim

Post
Teoria koleżanki ze kurczaka mięso jest z antybiotykami a indyka już nie jest bez sensu .
Co do barfa owszem mam kalkulator ale nie do konca uważam że on liczy poprawnie ,po drugie pierś ma 22 '% białka to jak dla ciebie to samo białko to lipa ,wracając serce ma nie wiele mniej białka i tez lipne w sumie każde mieso ma duzo białka ?wtf? od kiedy białka koty nie trawią?a dodam że akurat ile jakie mieso ma białka nie bd mnie uczyć bo sam sie jaram kulturystyka od wielu lat i jestem wiele miesięcy w roku na diecie .Dodam ze wołowina ma 26 gr białka ,indyk ok 30 a przepiórka ma 25 g białka Wesoly to spoko masz tych co ci doradzają :)bo jednak ty dajesz wiecej białka niż ja Wesoly
Co do mojego barfowania jadę zazywaczaj z gotowych przepisów i na easy barfie np
i
1 kg mięsa z kośćmi (w tym 150 g serc) - 1/3 wagi stanowią tzw. mięsne kości
50 g wątroby (max.)
10 g easy B.a.r.F.
1 g tauryny
dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa
200 ml wody

albo
1 kg mięsa bez kości (w tym 150 g serc)
50 g wątroby (max.)
10 g easy B.a.r.F.
5 g mączki ze skorupek lub 10 g cytrynianu wapnia
1 g tauryny
2 g soli
dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa
200 ml wody
Czw 21:54, 28 Sty 2016 Zobacz profil autora
Anaitis
Pasjonat



Dołączył: 27 Gru 2015
Posty: 623
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Hades napisał:
Teoria koleżanki ze kurczaka mięso jest z antybiotykami a indyka już nie jest bez sensu .


Nie zgodzę się. Jest to inny gatunek mięsa. Podstawową różnicą pomiędzy piersią kurczaka, a piersią indyka jest to, że pierść z indyka nie chłonie, nie pęcznieje, nie trzyma płynów itd. Nie jesteś w stanie jej "napompować". A niestety kurczaka już z największą łatwością pach strzykawka i więcej chemii niż tego mięsa. Wiąże się to z budową mięska, niby ptak ale jednak inny.
Czw 22:31, 28 Sty 2016 Zobacz profil autora
solea
Ekspert



Dołączył: 19 Lut 2014
Posty: 2861
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

Post
Hades napisał:
Teoria koleżanki ze kurczaka mięso jest z antybiotykami a indyka już nie jest bez sensu .
Co do barfa owszem mam kalkulator ale nie do konca uważam że on liczy poprawnie ,po drugie pierś ma 22 '% białka to jak dla ciebie to samo białko to lipa ,wracając serce ma nie wiele mniej białka i tez lipne w sumie każde mieso ma duzo białka ?wtf? od kiedy białka koty nie trawią?a dodam że akurat ile jakie mieso ma białka nie bd mnie uczyć bo sam sie jaram kulturystyka od wielu lat i jestem wiele miesięcy w roku na diecie .Dodam ze wołowina ma 26 gr białka ,indyk ok 30 a przepiórka ma 25 g białka Wesoly to spoko masz tych co ci doradzają :)bo jednak ty dajesz wiecej białka niż ja Wesoly


Cieszę się, że jesteś mądrzejszy niż prekursorzy tej diety w Polsce. I przykro mi, ale w diecie moich kotów białka jest minimalna ilość, gdyż mam kota ze wskazaniem nerkowym-więc pudło.
Polecam lekturę forum barfnyswiat.org

Porównania żywienia ludzkiego do żywienia kotów nawet nie skomentuję-to tak samo, jakby porównywać wpływ antykoncepcji na organizm ludzki i koci. Dla mnie to, czy jesteś kulturystą, dietetykiem, czy kim tam nie jest żadnym argumentem ani nie ustanawia Cię autorytetem w żywieniu kotów (jako osoba mająca się za obeznaną w dziedzinie mięs twierdzisz, że mięso z kurczaka nie różni się jakościowo od mięsa z indyka? O lol, nawet nie wiem, jak to skomentować). Nie napisałam też nigdzie, że kot nie trawi białka, skąd to w ogóle wziąłeś?

Kalkulator liczy jak liczy, dlatego trzeba mieć odpowiednią wiedzę, aby umieć to zweryfikować i przeliczyć chociażby ilość składników w suchej masie. A już jakie są normy, to trzeba sobie przyswoić.

Polecam ww forum i trochę więcej pokory.


Ostatnio zmieniony przez solea dnia Czw 22:36, 28 Sty 2016, w całości zmieniany 2 razy
Czw 22:31, 28 Sty 2016 Zobacz profil autora
Arya90
Pasjonat



Dołączył: 08 Lis 2015
Posty: 807
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Września

Post
solea napisał:
No to jak nie chcesz, to nie jest Ci potrzebny easy-barf...

Ja się z tym do końca nie zgadzam. Jeśli koleżanka karmi sporą część mięsem, to dobrze by było, żeby były w nim witaminy. Samo suche niekoniecznie może wystarczyć. To opinia iluś tam osób, z którą ja się osobiście zgadzam i trochę bałabym się na dłuższą metę karmić czymś, co nie ma za wiele wartości samo w sobie...
Pią 7:42, 29 Sty 2016 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna » RAGDOLL - opieka i wychowanie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin